És realment la nit de Sant Joan la més curta de l'any?

El període nocturn més curt del 2023 ja s'ha produït: va ser el 21 de juny, coincidint amb el solstici d'estiu

Celebració de la revetlla de Sant Joan a la platja de la Barceloneta
Celebració de la revetlla de Sant Joan a la platja de la Barceloneta | ACN
Nació
23 de juny del 2023
Actualitzat a les 9:34h
És una frase molt sentida per aquestes dates: "Sant Joan és la nit més curta de l'any". Però per molt que es digui, no és veritat. La nit més curta de l'any ja ha passat i va ser fa molt poc: el 21 de juny, aquest any el dia del solsticid'estiu i que marca el canvi d'estació. És cert, però, que la diferència amb la nit de Sant Joan és mínima.

La nit del 21 de juny va començar a les 21:28 hores, amb la posta de sol, i va acabar amb la sortida de sol a les 6:17 hores. Per tant, la nit va durar un total de 8 hores i 49 minuts. La del 24 de juny acabarà un pèl més tard, i en conseqüència, no serà la nit més llarga de l'any: durarà 8 hores i 50 minuts, però només 18 segons més que la del 21 de juny.

De fet, els dies 20 i 22 de juny també han tingut nits més curtes que les de la nit de Sant Joan: només dos segons més llargues que la de 21 de juny, la més curta de l'any. Això no treu, però, que alguns la considerin la nit més llarga de l'any, ja que l'acomiaden pràcticament quan el sol comença a sortir.