Revetlla amb petards: el Govern descarta prohibir-los per Sant Joan

Les condicions meteorològiques, si no canvien, fan que l'executiu no tingui previst adoptar mesures restrictives malgrat els episodis d'incendis forestals dels últims dies

Celebració de la revetlla de Sant Joan
Celebració de la revetlla de Sant Joan | Europa Press
21 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:51h
La revetlla de Sant Joan es podrà celebrar amb petards. Així ho té decidit el Govern si es mantenen les condicions climatològiques previstes en els mapes, tal com ha assenyalat aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. "Si tot es manté com s'indiquen en els mapes, no es contempla una prohibició generalitzada de petards", ha assegurat Plaja. Els detalls els aportarà en una roda de premsa demà dimecres el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, però la portaveu ja ha indicat que es tractarà del dispositiu de Sant Joan més gran de la història arran dels incendis dels últims dies.

El fet que s'hagin cremat milers d'hectàrees en les últimes setmanes a causa de l'onada de calor i la sequera arreu del territori han fet encendre les alarmes al Govern, que es plantejava restriccions, però la millora que s'observa en el temps per als propers dies fan que es descarti, si no hi ha canvis d'última hora, prohibir els petards. Plaja, en tot cas, ha apel·lat a la "responsabilitat col·lectiva" de cara a la revetlla, la primera des del 2019 sense cap mena de limitació de persones o de mobilitat tenint en compte que ja han decaigut gran part de les mesures contra la pandèmia.

Malgrat aquest posicionament del Govern reaci a prohibir els petards, hi ha municipis catalans que ja han vetat la venda de material pirotècnic per aquesta revetlla. Es tracta, per exemple, de Vallromanes, Valldoreix o Sant Esteve de la Sarga. A Vic, els petards més sorollosos estaran prohibits al centre de la ciutat. Altres municipis, com Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental), Vallirana, Castellví de Rosanes (Baix Llobregat) o Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) també han prohibit l'ús de material pirotècnic en tot el terme municipal, així com l'encesa de fogueres tradicionals de la nit del 23 de juny.

A les comarques gironines, l'Ajuntament de Garriguella ha dictat un ban d'alcaldia que exposa que són dates en què tradicionalment es tiren coets i petards i es fan fogueres, unes accions que "representen un alt risc d'incendis": "Per això, i d'acord amb la normativa sobre prevenció i protecció contra incendis forestals, enguany s'ha dictat el ban prohibint llençar petards i coets dels quals no es controla el destí així com l'encesa de fogueres en tot el terme municipal".

D'altra banda, Olivella (Garraf), afectat per un incendi forestal des de dissabte, reedita la limitació de llançament de petards a un únic punt del municipi, la plaça de Catalunya, només per a menors de 16 anys en companyia d'un adult. Això serà possible sempre que no siguin petards voladors, i amb horari limitat: el dia 23 de juny des de les cinc de la tarda fins a la una de la matinada, i el dia 24 des de les cinc fins a les vuit de la tarda.