Les millors revetlles de Sant Joan a Catalunya

Un recull de les festes més rellevants a diversos punts del país elaborat per les edicions locals de Nació

La Flama del Canigó a Vic.
La Flama del Canigó a Vic. | Josep M. Costa
Nació
22 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:56h
Arriba Sant Joan, una de les festivitats més celebrades a tot Catalunya. Després d'uns anys marcat per la restricció de petards per l'elevat risc d'incendis, la nit més curta de l'any se celebrarà amb normalitat arreu del país.

I és que la revetlla és una de les tradicions més arrelades a casa nostra que reuneix família, amics i coneguts al voltant de fogueres, coca i petards de gairebé totes les ciutats, pobles i viles. Per saber on anar a tot arreu, les edicions locals de Nació han elaborat un recull de les millors revetlles de Sant Joan.

L'Ampolla: 10 anys de dones remeieres

Arriba la revetlla de Sant Joan i a L'Ampolla torna la tradició de les remeieres de la mà de l'Associació de Dones d'aquest municipi de les Terres de l'Ebre. Enguany és el desè aniversari de l'activitat on les dones porten al coneixement de les plantes i les herbes que guarien de les nostres avantpassades.

Tàrrega: Falles de secà

La Baixada de Falles de Secà de Tàrrega recrea les baixades de teies enceses al Pirineu. El descens culminarà poc després de les deu de la nit al Camp dels Escolapis amb l’encesa de la foguera. Prendrà el relleu el sopar popular amenitzat per PD Taska Sally Brown i un doble concert dels grups de versions Seikos i Fescat Goes Punk.

Garrotxa: dones d'Aigua

Com cada any, Sant Joan les Fonts celebra Sant Joan amb la seva festa major i la tradicional Nit de les Dones d'Aigua, un espectacle musical i lumínic que s'inspira en la llegenda de les dones d'aigua i la nit de Sant Joan. L'espectacle combina música, dansa, llum i història en el marc inconfusible del pont medieval del poble. L'espectacle és gratuït i no necessita reserva prèvia.
 

 

Solsona: foguera, coca i xocolata

Solsona es manté fidel a la tradició amb la festa que més agermana els territoris de parla catalana. La vigília de Sant Joan arriba la Flama del Canigó amb un programa d'actes amb cultura popular que culmina amb l'encesa de la foguera i la celebració amb coca i xocolata.

Tarragona: pujar el cim per recollir la Flama del Canigó

Enguany, com a novetat, la Colla Diables Voramar del Serrallo - Víbria de Tarragona i el Ball d'en Serrallonga es traslladen des del barri del Serrallo al cim del Canigó per recollir la Flama i fer el viatge de tornada per tal que a la tarda Tarragona pugui encendre les fogueres de la ciutat.  

Pallars Sobirà: baixada de falles

Les poblacions pallareses d'Isil iAlins celebren la baixada de falles durant la nit de la revetlla de Sant Joan, data que marca el solstici d'estiu. És també una data assenyalada: a tots dos pobles ésFesta Major.

Terrassa: fanalets i sopar de taifa

Un any més, Terrassa rebrà la Flama del Canigó al Raval de Montserrat, on es farà la lectura del manifest, enguany escrit pel terrassenc Lluís Puig i Gordi, i serà llegit per la seva filla, Alba Puig, amb Samira Taktout. Arribarà acompanyada del Drac BalukAstharot es farà un taller de fanalets sopar popular de taifa en què cadascú portarà el seu sopar. 

Sabadell: música i ball per rebre la Flama

La Flama del Canigó arribarà a Sabadell en un acte de rebuda començarà a les 18 h, i compta amb la participació de diverses entitats. Hi haurà un tastet de coca i beguda i una actuació musical de Maria Beatriu Trio. La Flama arribarà a les 19 h a la ronda de Pau Vila, des d'on es dirigirà, acompanyada d'una cercavila, fins a la plaça del Doctor Robert. 

Rubí: els Diables, protagonistes

La revetlla de Sant Joan de Rubí tornarà a celebrar-se amb totes les activitats habituals, i amb els Diables de Rubí com a protagonistes. Així, la colla serà l'encarregada de portar la Flama del Canigó a l'Ajuntament, on serà rebuda per les autoritats i s'hi llegirà el manifest amb motiu de la Diada de Sant Joan, festa nacional dels Països Catalans, enguany escrit per l'exconseller Lluís Puig Gordi.

Sant Celoni: música a l'Skate Park i diables a plaça

Sant Celoni la revetlla de Sant Joan estarà molt repartida pels barris, on els veïns i veïnes la volen celebrar plegats. També hi haurà concert a l'Skate Park per als joves i a la plaça de la Vila Les Espurnes del Montseny, la nova generació de la Colla de Diables de Sant Celoni, celebraran el seu 7è aniversari. 

Castell de focs a Coma-ruga

Fa molts anys que Coma-ruga acull la festa de la Nit de Sant Joan més destacada de Baix Penedès. Dins el marc de la fira T'estiu, hi celebra el tradicional castell de focs, seguit d'un ball.

Girona: la Flama, a la plaça del Vi

Com cada any, Òmnium Gironès, l’ADAC i Fal·lera Gironina, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona,  organitzen la rebuda de la Flama del Canigó a la ciutat de Girona. Sortirà des de la plaça del Vi on retornarà després de fer una cercavila pels carrers del centre. 

Berga: 50 anys de la Fundació la Llar

A Berga, Òmnium Berguedà és l'encarregada de rebre la Flama del Canigó que, com és habitual, hauran anat a buscar al mateix cim els Amics de la Flama. I, a més, la ciutat també serà punt de trobada d'altres pobles i municipis de la comarca que volen comptar amb l'espurna de la Flama. Un cop tinguin la Flama, des d'Òmnium la faran arribar a les residències de la gent gran tot seguint un recorregut pels carrers, comptant amb la col·laboració de l'Ajuntament de Berga i diverses entitats locals. La ruta culminarà enguany a la plaça del Forn, on es farà la lectura del manifest. Enguany, i amb motiu del seu 50è aniversari, serà la Fundació la Llar qui faci lectura del text. La celebració clourà amb el repartiment de coca, xocolata i fanalets per a totes les persones que es vulguin endur la Flama a casa, acte que estarà amenitzat per la música de la Berguedana de Folklore Total