La Fiscalia italiana investiga el cas de la noia trobada morta a Portbou fa 32 anys

El forense diu ara que "és impossible que fos un suïcidi", després que el programa "Crims" n'hagi indicat la identitat

NacióDigital
21 de juny del 2022
Actualitzat a les 7:49h
Evi Anna Rauter tenia 19 anys quan va morir
Evi Anna Rauter tenia 19 anys quan va morir | Crims
La Fiscalia italiana ha obert un procediment penal per aclarir la mort de la noia que el setembre del 1990 va aparèixer penjada de la branca d'un pi a Portbou (Alt Empordà), segons ha explicat el programa Crims de TV3, emès aquest dilluns, que ha descobert la identitat de la víctima. La policia ja ha pres declaració a la germana d'Evi Anna Rauter i, a través d'ella, ha sol·licitat al programa l'entrevista amb el forense del cas, Rogelio Lacaci.

El forense ha dit ara, segons apareix el programa, que la mort no va poder ser un suïcidi, com s'havia considerat fins al moment. El guàrdia civil que va investigar el cas l'any 1990, Enrique Gómez Varela, i el forense Narcís Bardalet, en canvi, mantenen que sí que podia ser una mort d'aquest tipus.

La Fiscalia italiana té ara sis mesos per investigar les circumstàncies del cas i decidir si arxiva la causa o bé continua endavant amb el procediment penal. Durant aquest procediment, la causa està secreta. A Itàlia, els delictes que comporten una pena de presó de cadena perpètua no prescriuen. Tampoc ho fan a Àustria quan es tracta d'un homicidi comès al seu país o per ciutadans austríacs en un altre indret.

Durant la investigació del cas, la periodista Marta Freixanet va buscar dades sobre sis joves austríacs que acampaven a 50 metres del pi la matinada que va aparèixer-hi penjat el cos de la jove.
 
A Girona i Madrid, la Guardia Civil ha començat tràmits per identificar la noia. Fa uns dies la Policia Judicial, el titular del jutjat número 1 de Figueres i una lletrada van prendre declaració a Cristina Rauter, germana de la víctima.

També van recollir objectes personals de la que seria la jove morta, com unes ulleres graduades, un desodorant i un llibre escolar, per intentar recuperar empremtes i comparar-les amb les que els investigadors van agafar al cadàver fa 

Un misteri que ha trigat 32 anys en solucionar-se
El Crims, de TV3 i Catalunya Ràdio, amb la col·laboració del programa Ungelöst d'Àustria TV, han aconseguit resoldre el misteri de la identitat de la jove que va aparèixer penjada el 4 de setembre de 1990 al costat del cementiri de Portbou. "La noia de Portbou" es deia Evi Anna Rauter i tenia 19 anys quan va ser localitzada morta.

La confirmació de la seva identitat la va donar fa uns dies la família de la jove que durant 32 anys ha mantingut viva la recerca. Era veïna de Lana, un poble situat al Tirol del Sud, al nord d'Itàlia. Tant la roba i el rellotge que duia com la fisonomia corresponen a la jove desapareguda.
 

La seva germana la va veure per última vegada el 3 de setembre de 1990 a Florència, durant una visita per vacances. L'endemà, el 4 de setembre de 1990, a les vuit del matí, una veïna de Portbou va trobar el cos d'una noia penjat al costat del cementiri i va alertar la Guàrdia Civil del municipi, que, juntament amb el forense van certificar que es tractava d’un suïcidi. Crims ha emès el 13 i 20 de juny dos capítols amb la història completa.

L'equip del programa investiga aquest cas des de fa dos anys després de conèixer-lo a través de les publicacions de la periodista Tura Soler a El Punt Avui. Aquests darrers anys, Crims ha estirat alguns fils a través també de l'equip d'Ungelöst (No resolt) de la televisió austríaca ATV davant la possibilitat que la noia fos d'aquell país. El dia 23 d'abril, el canal privat més important d'Àustria va emetre el capítol "Das erhängte Mädchen" (La noia penjada), amb entrevistes elaborades pel seu equip i cedides també per Crims.
 
Posteriorment a l’emissió del programa, la televisió austríaca va rebre un correu d'una veïna de Bolzano, a Itàlia, on apuntava que la noia sense identificar podia tractar-se d'Evi Anna Rauter de 19 anys. Crims es va posar en contacte amb la seva germana, que va confirmar que es tractava de la mateixa jove. També els pares ho han corroborat a través de les fotografies que la Guàrdia Civil i el forense van fer del cadàver.