ERC encarirà el preu del suport a Sánchez després de la desfeta andalusa

Els republicans situen els avenços en l'agenda antirepressiva com una prioritat per refer la relació amb la Moncloa mentre Junts els pressiona per no votar els propers pressupostos generals de l'Estat

Pere Aragonès i Pedro Sánchez, a principis de maig a Barcelona.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez, a principis de maig a Barcelona. | Europa Press
Sara González / Oriol March
20 de juny del 2022
Actualitzat a les 20:30h
Pedro Sánchez està dèbil. Aquesta lectura és la que fa ERC després d'unes eleccions a Andalusia que han suposat un nou revés per al PSOE amb una ona expansiva encara desconeguda. La previsió dels republicans és que els socialistes necessitaran marcar distàncies amb un PP reforçat i que, per tant, no trigaran en fer moviments per refer ponts amb els aliats de la investidura, amb qui la relació s'ha anat deteriorant en els darrers mesos. És per això que esmolen una estratègia negociadora que passa per aprofitar el moment de fragilitat per encarir el preu del seu suport a l'agenda legislativa del govern espanyol. Amb les relacions crispades per l'escàndol d'espionatge i pel dèficit en inversions, la prioritat d'ERC serà arrencar avenços per revertir la "repressió persistent" que afecta els dirigents independentistes. Hi ha dues carpetes que han quedat en un calaix susceptibles de ser desempolsegades: la reforma del delicte de sedició al codi penal i la causa al Tribunal de Comptes.  

Els d'Oriol Junqueras ja van avisar fa tot just un any que s'equivocaria el govern espanyol si creia que amb els indults podria donar per sufocat el conflicte amb Catalunya. Els republicans lamenten que no s'hagi anat més enllà ni a l'hora de revertir la judicialització ni a l'hora de fer propostes polítiques per encarrilar la resolució del conflicte. De fet, en els darrers dos mesos han criticat sistemàticament que tampoc s'hagi donat una resposta a totes les incògnites irresoltes del Catalangate. De poc va servir que el president Pere Aragonès urgís Sánchez a fer una trobada per parlar-ne. No s'ha produït el cara a cara de la mateixa manera que tampoc ha tingut continuïtat la taula de diàleg i negociació.

Però al carrer Calàbria sí que han arribat missatges del PSOE amb la intenció de reprendre els contactes passades les andaluses, preferiblement abans de les vacances d'estiu. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta ha reconegut aquest dilluns que esperaven que aquesta represa dels contactes s'hagués produït abans i ha advertit que, si realment el govern del PSOE i de Podem vol ser "diferent" a l'hora d'abordar el conflicte amb Catalunya, ha de fer també coses "diferents" a la que han fet els governs del PP que l'han precedit. "Amb silenci, no reunions i amb la repressió que continua, fa el mateix que els governs anteriors", ha denunciat. 

ERC, que ha reconegut que la taula pactada no ha funcionat fins ara i que ha assenyalat el PSOE pels incompliments dels acords de pressupostos signats, continua defensant l'aposta per la via negociada, però reclamarà ara gestos significatius per comptar de nou amb el vot dels seus diputats a Madrid. La represa de la taula de diàleg, que Junts dona per amortitzada, consideren que ja no pot quedar únicament circumscrita a un acord sobre la protecció del català com el que s'ultimava a principis de març -avançat per NacióDigital- abans que les relacions saltessin pels aires. Davant l'interès que puguin tenir ara els socialistes per recuperar la interlocució, els republicans prioritzaran els avenços en el flanc judicial.

La reforma de la sedició va ser concebuda pel president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, per tenir repercussió sobre els dirigents imputats al jutjat d'instrucció número 13 i sobre els exiliats. Si bé el PSOE es va comprometre a abordar aquest canvi en el codi penal, va acabar enterrat i apartat del debat públic. I la causa oberta al Tribunal de Comptes que pesa sobre més d'una trentena d'ex-alts càrrecs de la Generalitat per l'acció exterior és també una llosa que causa estralls personals i econòmics. ERC entén que el PSOE ha d'obrir a partir d'ara nous escenaris si vol evitar ser desterrat de la Moncloa. "Es demostra que, quan no s'ofereix una alternativa a la dreta, guanyen les dretes", ha assegurat Vilalta, que ha acusat els socialistes de reproduir "el mateix model de país" que el PP i que el resultat que això dona és el que ha passat a Andalusia.

El PSOE, en tot cas, insisteix que no s'ha posat en marxa cap "canvi de cicle" -la idea que, precisament, està posant en circulació el PP-, i que la derrota a Andalusia es pot explicar a través de dos factors: el poc temps que ha tingut Juan Espadas per consolidar-se com a candidat socialista, i la "desmobilització" de l'esquerra. "Hi ha legislatura fins al final", ha proclamat Felipe Sicilia, portaveu del PSOE, en la roda de premsa posterior a la reunió l'executiva presidida per Sánchez, que no s'ha pronunciat públicament. El PSC, amb Jaume Collboni com a portaveu, ha fet servir el mateix argumentari que Ferraz -no hi ha canvi de cicle en marxa-, mentre que els comuns han instat a fer "autocrítica". Aquest dimarts se cita la cúpula del PP, amb les intervencions de Juan Manuel Moreno Bonilla i Alberto Núñez Feijóo com a plats forts de la jornada.

Junts pressiona per un front unitari a Madrid
Retirar el suport "gratuït" a Sánchez és, precisament, el que ha reclamat aquest dilluns als republicans el portaveu del partit, Josep Rius. El dirigent independentista ha indicat que és el moment de bastir un "front comú" independentista a Madrid i ha avançat que impulsaran una moció al Parlament per reclamar que no s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat si el govern espanyol no compleix amb les inversions a Catalunya. Una tendència que, amb les dades dels primers mesos de l'any a la mà, certifiquen que la manca d'execució dels projectes i que s'ha mesclat amb l'impacte del Catalangate, pel qual encara les relacions entre la Generalitat i la Moncloa estan congelades.

"L'amenaça d'un govern del PP a Madrid sabem que avui és més real que no pas ahir. Estabilitzar el govern de Sánchez no evita que la dreta continuï pujant. La por a Vox ja no mobilitza les esquerres, no pot ser una excusa per donar suport a Sánchez a canvi de no res", ha apuntat el portaveu de Junts. Rius ha ressaltat que la taula de diàleg, que només s'ha reunit una vegada en aquesta legislatura, no pot ser una mesa de "silenci i silenciadora" del conflicte existent amb Catalunya. En la ponència política del congrés de Junts, el partit defensa liquidar-la a partir del cinquè aniversari de l'1-O, moment en el qual s'ha de posar en marxa una "segona volta" de la tardor del 2017.

"El suport gratuït que hi ha hagut fins ara a canvi d'una taula que no es reuneix no serveix per res. Sánchez ha de saber que s'han acabat els suports gratuïts a canvi de promeses que no es compleixen. Estenem la mà a ERC i a la CUP per un front comú que posi damunt la taula els temes que afecten els ciutadans de Catalunya", ha apuntat el portaveu de Junts. Dins d'aquestes carpetes hi ha situat les inversions a Catalunya -els incompliments han tornat a ser flagrants en el primer trimestre de l'any- i també la negociació sobre l'autodeterminació i l'amnistia, inactives de del setembre.

Davant la pressió de Junts, ERC considera que ha d'obtenir rèdits inqüestionables de la interlocució amb el govern espanyol perquè la seva aposta per la via dialogada tingui credibilitat. La debilitat de Sánchez quan falta un any i mig per esgotar la legislatura la veuen com una oportunitat per exhibir uns fruits que, per ara, no s'han donat. 
Arxivat a