ERC i Junts culpen l'Aragó i PSOE del fracàs de la candidatura olímpica

El PSC reivindica la feina "extraordinària" del COE i evita assenyalar Lambán. La CUP i els comuns celebren la notícia i reclamen projectes per al Pirineu

Alícia Romero (PSC), Marta Vilalta (ERC) i Josep Rius (Junts), al Parlament
Alícia Romero (PSC), Marta Vilalta (ERC) i Josep Rius (Junts), al Parlament | ACN
20 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:47h
Punt final al serial dels Jocs d'Hivern. El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha descartat definitivament presentar candidatura per a la cita olímpica de 2030 després de les discrepàncies dels darrers mesos entre l'Aragó i Catalunya a l'hora de plantejar un projecte conjunt. Malgrat la insistència de la part catalana, que ha treballat fins a última hora per organitzar els Jocs, el bloqueig de Javier Lambán i la negativa del COE a un projecte exclusivament català han fet impossible configurar una candidatura forta. No hi haurà, doncs, Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu l'any 2030, però el COE no descarta presentar una candidatura bàsicament catalana de cara a l'edició de 2034. 

Els partits de Govern, que eren favorables als Jocs, han carregat contra el govern espanyol pel fracàs de la candidatura olímpica. ERC ha acusat el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, i el líder del PSC, Salvador Illa, de deixar perdre "oportunitats" i "fer el joc al xantatge de Lambán", a qui tant el COE com la Generalitat assenyalen com a responsable del descarrilament del projecte olímpic. "Hauran d'explicar molt bé per què deixen perdre oportunitats per a Catalunya", ha dit la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat que el criteris que ha seguit el COE és més "polític" que no pas "tècnic" o "esportiu" a l'hora de decidir sobre la candidatura. "Hi ha hagut un boicot de l'Aragó i un silenci còmplice del govern espanyol", ha ressaltat Rius, que ha carregat tant contra Lambán com contra Iceta, per haver "mirat cap a una altra banda". "S'han prioritzat els interessos del PSOE a l'Aragó", ha remarcat el portaveu de Junts, que ha posat de manifest el component "anticatalanista" de Lambán.

Des del PSC s'han esquivat les crítiques. Jaume Collboni ha elogiat la feina "extraordinària" del president del COE, Alejandro Blanco, en un context "políticament complicat". El cap de files del PSC a l'Ajuntament de Barcelona ha insistit que no ha estat fàcil posar d'acord el govern de Catalunya i el de l'Aragó, però ha evitat assenyalar Lambán. Collboni també ha insistit en la voluntat d'una candidatura conjunta, però ha recordat que és responsabilitat del COE decidir si, de cara a 2034, s'ha de plantejar una candidatura exclusivament catalana. 

La CUP i els comuns reclamen propostes per al Pirineu
El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha qualificat de "ridícul" el procés de negociació dels Jocs. "És un projecte sense sentit", ha assegurat. "La gestió que ha fet Laura Vilagrà ha estat nefasta, no hi ha hagut transparència, ha ignorat el territori i s'han destinat diners públics en una candidatura que tothom sabia que no tenia futur", ha dit Xavier Pellicer, que ha demanat que un cop frenada la candidatura dels Jocs, cal plantejar alternatives i projectes per al Pirineu. "El Govern ha d'encarar aquest debat de forma urgent", ha afegit. 

En la mateixa línia, els comuns han recamat un "nou pla d'inversions" per al Pirineu i un model econòmic per Catalunya que "abandoni macroprojectes fracassats. "Els Jocs han estat sempre la crònica d'un fracàs anunciat", ha dit la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach.