ERC veu en Andalusia el resultat de la «renúncia» del PSOE a fer polítiques d'esquerres

Els republicans acusen els socialistes de reproduir "el mateix model de país" que el PP

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
20 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:51h
Per a ERC, el resultat de les eleccions a Andalusia són un reflex de la "renúncia" dels socialistes a fer polítiques d'esquerres. El cop per a la Moncloa arriba, precisament, en el moment en què les relacions amb el govern de Pedro Sánchez estan més allunyades que mai i es tensionen aquest dilluns encara més per la candidatura catalana als Jocs d'Hivern del 2030 descartada. ERC ha emplaçat tant al PSOE com al PSC a defensar "un model diferent de país al del PP" si no vol posar una "catifa vermella" a la dreta com ha passat en l'antic gran feu dels socialistes.

L'anàlisi que fa la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, és que els socialistes han comprat "el marc mental" de la dreta i de l'extrema dreta. "Es demostra que, quan no s'ofereix una alternativa a la dreta, guanyen les dretes", ha advertit. Un cop més, ha posat com a exemple el dèficit en inversions, però també el dèficit "democràtic" i la "repressió persistent" al moviment independentista com a exemples d'actituds que no barren el pas a la dreta. "Estan més interessats en complaure les elits de sempre que en ajudar als avenços i a la garantia de drets", ha lamentat. 

Ara que ja han passat les eleccions andaluses, ERC ha tornat a insistir en la urgència d'assumir responsabilitats per l'escàndol d'espionatge i reprendre l'agenda de la negociació a través de la trobada que el president Pere Aragonès va reclamar al president Pedro Sánchez i la reunió de la taula de diàleg. Vilalta ha advertit que esperaven que aquesta represa dels contactes s'hagués produït abans i ha advertit que, si realment el govern del PSOE i de Podem vol ser "diferent" a l'hora d'abordar el conflicte amb Catalunya, ha de fer també coses "diferents". "Amb silenci, no reunions i amb la repressió que continua, fa el mateix que els governs anteriors", ha denunciat. 

El Catalangate i el dèficit en execució pressupostària del 2021 han estat els dos episodis que han enquistat l'esvoranc que existeix entre la Generalitat i la Moncloa. Davant la proposta que han llançat els comuns de crear una oficina que fiscalitzi el compliment de les inversions, des d'ERC han acusat el grup liderat per Jaume Asens d'"oblidar que forma part" del govern espanyol i d'actuar "com si els incompliments no anessin amb ells". Vilalta ha assegurat que donaran suport a mesures que contribueixin a complir amb les inversions, però ha emplaçat Unides Podem i els comuns a "deixar de buscar excuses". 

Que quedi descartada una candidatura exclusivament catalana als Jocs d'Hivern 2030 és un element més que agreuja el conflicte obert entre els dos governs. Des d'ERC ja han acusat el ministre de Cultura i Esporta, Miquel Iceta, de "cedir al xantatge" del president aragonès, Javier Lambán, en comptes de treballar per garantir "oportunitats" per a Catalunya i per als Pirineus. "Ho hauran d'explicar molt bé", ha deixat caure Vilalta.