El PP arrasa a Andalusia i obté la majoria absoluta

El candidat popular Juanma Moreno no necessitarà el suport de Vox per governar. El PSOE signa els pitjors resultats de la seva història i l'esquerra perd força. Ciutadans desapareix del parlament andalús

El president andalús, Juanma Moreno Bonilla, amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo
El president andalús, Juanma Moreno Bonilla, amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo | ACN
19 de juny del 2022
Actualitzat el 20 de juny a la 13:54h
Victòria sense pal·liatius. El PP ha arrasat a Andalusia i governarà en solitari els propers quatre anys, sense que sigui necessari el suport de Vox. Amb més del 99% del vot escrutat, els de Juanma Moreno Bonilla han obtingut 58 escons, més del doble dels que tenien fins ara. L'esquerra, amb el PSOE al capdavant, ha perdut força al parlament andalús. De fet, els de Juan Espadas signen el pitjor resultat de la seva història en el que era el principal feu socialista a Espanya. 30 escons, tres menys que en les darreres eleccions. La coalició Per Andalusia, on hi ha Podem, ha aconseguit cinc diputats, i Endavant Andalusia, dos. 

La victòria del PP és històrica. Per primera vegada és primera força a Andalusia i ho fa amb una majoria absoluta clara que el permetrà evitar pactes amb la ultradreta de Vox, capitanejada per Macarena Olona. Els ultres han millorat lleugerament els resultats, de 12 a 14 escons, que seran irrellevants per garantir el govern del PP. La gran victòria dels populars ha contingut el creixement de l'extrema dreta, que totes les enquestes apuntaven que milloraria resultats.

Del parlament andalús en desapareix Ciutadans, que no ha arribat al mínim de vots necessaris per obtenir representació. És fàcil interpretar que els vots dels taronges han anat cap a PP i Vox. El candidat de Ciutadans, Juan Marín, ha anunciat que deixa tots els seus càrrecs i abandona la vida política després dels resultats obtinguts. La formació liberal no ha aconseguit cap escó als comicis d'aquest diumenge i ha perdut els 21 diputats que havia assolit el 2018.

La victòria de Moreno Bonilla té moltes derivades en la política espanyola. El president andalús ha fet una campanya tranquil·la, construïda sobre la base de la seguretat en el triomf i, per tant, no ha arriscat, evitant tant com ha pogut les controvèrsies. El president de la Junta se sent còmode amb un estil moderat i aparentment conciliador. En aquests moments, al PP governa una aliança entre el gallec Núñez-Feijóo i l'andalús Moreno, una pacte que queda reforçat. La victòria a Andalusia situa Feijóo a l'inici de la carretera que porta a la Moncloa. També dilueix la influència d'Isabel Díaz Ayuso dins del PP. Reforça, doncs, l'estratègia d'una direcció conservadora que vol mostrar un rostre menys crispat que el de Pablo Casado.

Feijóo guanya el primer assalt a Sánchez
Els resultats a Andalusia també tenen rèpliques a la Moncloa. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, queda tocat després dels mals resultats del seu candidat. El PSOE com a segona força a Andalusia convida pensar en una llarga travessia per l'oposició. Això generarà tensió al partit. El govern espanyol, que no es caracteritza per la seva fortalesa ara mateix, queda més debilitat, també pels mals resultats de Podem. Els resultats de Per Andalusia mostren també les limitacions del projecte de Yolanda Díaz.