Una nova sentència prohibeix celebrar tots els concerts de la Patum

Ajuntament i entitats de Berga anuncien que els concerts previstos es traslladen d'ubicació per complir amb la decisió del jutge

Berga vibra amb la Patum Completa de dijous
Berga vibra amb la Patum Completa de dijous | Arnau Alcalà
Joan Obiols
17 de juny del 2022
Actualitzat a les 21:18h
Revers d'última hora amb els concerts de la Patum. Un jutge ha emès una nova sentència que obliga a suspendre tots els espectacles musicals previstos per aquest divendres i dissabte a la plaça Cim d'Estela. Les entitats i l'Ajuntament han comparegut en roda de premsa per anunciar el trasllat dels espectacles d'aquest vespre.

Per una banda, Cafè Trio es trasllada a la plaça Viladomat, a l'escenari dels músics durant les sardanes. La resta de grups (Esperit de Vi, la Fúmiga i Thug Life) tocaran al local dels Castellers de Berga, al Cinema Catalunya. PD Ruïnoses s'anul·la.
 

La notícia l'ha fet pública el grup musical Brams a través de les seves xarxes socials. En una piulada a Twitter, la banda ha dit: "Un jutge ha prohibit tots els concerts de Patum a instàncies de la denúncia d'un particular. D'aquí una estona ho expliquem".

L'Ajuntament de Berga ja va rebre aquest dimecres a les 3 de la tarda la sentència cautelar d'un jutge que ordenava escurçar els concerts a la 1 de la matinada o anul·lar-los. Per evitar la suspensió dels espectacles, el consistori va reorganitzar els horaris de les actuacions d'aquest dijous. Paral·lelament, va iniciar tots els mecanismes legals a l'abast per a buscar solucions.

El jutge va tardar menys de 24 hores a sentenciar les mesures cautelars
La sentència de dimecres és fruit de la denúncia interposada per Berga Residencial, la residència de gent gran situada al voltant de la plaça Cim d'Estela que va obrir portes el 2021. El centre explica que el dimarts, 14 de juny, va transmetre "la preocupació" a l'Ajuntament en veure les dimensions de l'escenari que s'havia muntat a la plaça. El mateix dia també van ser coneixedors de l'existència d'un informe tècnic d'impacte acústic de NOIZU Consulting que recomanava plantejar la nova ubicació "amb una millora comptabilitat amb l'entorn".

Davant això i "la manca de garantia" que el consistori prengués mesures correctores, Berga Residencial va decidir portar l'Ajuntament davant la justícia. En qüestió d'hores, situant-nos ja a dimecres a les 3 de la tarda, el jutge va emetre un auto que establia les mesures cautelars de suspendre els concerts o limitar-los a la 1 amb una emissió acústica màxima de 80 decibels. 

"Descrèdit i estupefacció"
La regidora de Patum, Roser Valverde ha detallat que van presentar un escrit d'al·legacions, amb l'assessorament d'advocats especialitzats amb aquest tipus de conflictes, que reiterava en el fet que la proposta, en gran part, servia per descongestionar la plaça de Sant Pere davant la gran afluència de públic que s'esperava per aquesta Patum. L'escrit es va enviar dijous i aquest divendres s'ha comunicat la suspensió dels concerts, que ha estat rebuda amb "descrèdit i estupefacció" per part de l'Ajuntament i els advocats.

"Berga residencial es va mostrar col·laborativa i contenta amb la proposta"
La regidora Valverde ha recordat que la proposta dels concerts de Patum es treballava des del febrer, i que va néixer amb la voluntat de descongestionar la plaça de Sant Pere a través d'una iniciativa "interessant i de qualitat". Assegura que des del primer moment es va parlar amb Berga Residencial, i que es va mostrar col·laborativa i contenta amb la idea de celebrar els concerts a la plaça. "Per això, es va continuar treballant amb la proposta", ha dit. 

Resposta conjunta de les entitats
Els concerts a la plaça Cim d'Estela també comptaven amb la participació de diverses entitats de la ciutat, les quals s'encarregaven del funcionament de les barres. Després d'una reunió conjunta aquest divendres a la tarda, han emès un comunicat firmat per totes elles amb el qual es mostren molt crítiques amb la decisió del jutge i la denúncia de Berga Residencial. Conviden els veïns de Berga "a fer-los costat aquesta nit". Les entitats firmants són el Casal Panxo, els Castellers de Berga, l'Ateneu Llibertari del Berguedà, La Bauma dels Encantats, els Ben Anats, la Berguedana de Trash, el Club Esquí Berguedà i el JAB Berga. A continuació pots recuperar íntegrament el comunicat.

Berga Residencial justifica la denuncia per "garantir els drets dels residents del centre"
En un comunicat a última hora d'aquest divendres a la tarda, Berga Residencial ha defensat que "mai no ha volgut impedir la celebració dels concerts" i que el principal objectiu era "garantir els drets dels residents". També ha reconegut que la celebració dels concerts d'aquest dijous seguint les mesures dictaminades pel jutge "ha evidenciat un perfecte equilibri entre les actuacions musicals i el descans dels veïns". Per últim, assenyala que la decisió d'aquest dijous de prohibir els concerts és resultat del recurs interposat per l'Ajuntament. A continuació pots llegir el comunicat sencer.