El PSC acusa el Govern de fingir: «Tenen una relació fluïda​ amb la Moncloa»

Reclamen "despolititzar les inversions" i col·laboració de la Generalitat per accelerar infraestructures

Salvador Illa i Alícia Romero, durant una reunió del partit
Salvador Illa i Alícia Romero, durant una reunió del partit | PSC
17 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:19h
Per molt que des del Govern assegurin que les relacions amb la Moncloa no estan normalitzades i que han empitjorat respecte fa un any, el PSC assegura que aquesta diagnosi "no es correspon amb la realitat". La versió dels socialistes és que consellers i ministres mantenen "una relació fluïda", es reuneixen amb normalitat i treballen conjuntament de forma diària. "El que transmet el Govern no es correspon amb la realitat", ha deixat caure la portaveu dels socialistes catalans, Alícia Romero.

Ha citat com a exemple no només la comissió d'infraestructures que es reuneix aquest divendres -on només hi haurà càrrecs tècnics-, sinó també la bona relació que, com es va poder constatar dilluns, mantenen el conseller d'Economia, Jaume Giró, i la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño. "I si els agrada dir que no hi ha aquestes relacions, que ens ho expliquin, perquè no tenir-les ens semblaria irresponsable", ha afirmat. 

El PSC, doncs, acusa el Govern de gesticular quan anuncia que no pensa reunir la bilateral Estat-Generalitat al juliol, com va dir aquest dijous la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. La dirigent va recordar que hi ha una crisi de confiança vigent per la manca de resposta a l'escàndol de l'espionatge i que aquesta continuarà oberta mentre hi hagi passivitat per part del president Pedro Sánchez.

Romero, per la seva banda, ha replicat que si realment ERC fa bandera del diàleg, el que hauria de fer és garantir que la bilateral es reuneix i ser "dialogant en comptes d'amagar-se". De cara a la comissió d'infraestructures que es celebra aquest divendres, ha reclamat una actitud "constructiva i col·laborativa" al Govern per millorar i accelerar les infraestructures. Ha recordat que el govern espanyol té "bona predisposició" per revertir el baix nivell d'execució pressupostària del 2021 -un 36%- i que la prova és que durant el primer trimestre del 2023 ha augmentat en un 61% aquesta execució.  

Per als socialistes catalans no és un problema que en aquesta comissió no hi hagi avui ni ministres ni consellers, sinó que acabarà sent "bona notícia" perquè es parlarà de "coses concretes i objectives". "Les inversions s'han de despolititzar i s'han de concretar en l'àmbit tècnic", ha dit. Sobre aquest darrer punt ha burxat en les diferències que hi ha al Govern sobre projectes com la B-40 entre Sabadell i Terrassa, discrepàncies que considera que també impacten en el retard de les obres.