La calor dificulta l'extinció de múltiples incendis simultanis arreu del país

Els termòmetres a les zones afectades poden tornar a marcar aquest dijous registres propers als 40 graus

L'incendi forestal de Corbera d'Ebre afecta un parc eòlic
L'incendi forestal de Corbera d'Ebre afecta un parc eòlic | Protecció Civil Riba-roja d'Ebre
Irene Montagut
16 de juny del 2022
Actualitzat a les 8:59h
Segona jornada de campanya forestal i Catalunya encara té actius diversos incendis que cremen simultàniament a diferents punts del país. La comarca lleidatana de la Noguera, amb el focus al poble de Baldomar, és la més afectada, ja que l'incendi forestal que, per ara, crema zones de conreu i de bosc i continua actiu, té més de 60 dotacions dels Bombers de la Generalitat treballant-hi, afecta 500 hectàrees i en podrien cremar fins a 20.000. Poc després de les cinc de la tarda d'aquest dimarts s'ha avisat d'un nou incendi també a la Noguera, en aquest cas al nucli urbà de Foradada, també a Artesa de Segre, que ja està controlat. 

2/235741
El segon gran incendi afecta el terme municipal de Corbera d'Ebre, a la Terra Alta, i ja ha cremat unes 300 hectàrees. La situació en aquest punt és diferent, ja que els Bombers, que han treballat a la zona durant tota la nit amb 53 dotacions terrestres, han aconseguit perimetrar el foc i no s'espera que creixi la superfície cremada. 

2/235755
Diversos incendis també afecten el Solsonès, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell després que aquesta tarda s'hi hagi viscut un episodi de tempestes i llamps en plena onada de calor. El més important és el de Castellar de la Ribera, al Solsonès, on dos focs han cremat 300 hectàrees.

2/235758
La simultaneïtat dels focs en diversos punts del país ha obligat a activar el protocol M2: tots els efectius dels Bombers han de presentar-se als seus parcs sempre que hi hagi vehicles per treballar. Per altra banda, Protecció Civil ha activat el Pla Infocat, destinat a incendis forestal, en el grau d'emergència 1.

Aquest dijous es tornen a esperar temperatures a les zones afectades que poden vorejar els 40 graus i vent lleuger que podrien dificultar les tasques d'extinció.
 
Al sud de Catalunya hi ha actiu un altre incendi, a la Morera del Montsant, al Priorat, on ha cremat vegetació en una zona propera a Scala Dei. Hi han treballat cinc dotacions terrestres, ja que els Bombers asseguren que no representa cap perill i l'han donat per controlat a les 17.30 h. 

El Vallès Oriental també s'ha vist afectat aquest dimecres a la tarda per un incendi forestal a Lliçà d'Amunt, on els bombers treballen des de poc abans de les 5 de la tarda. Segons ha informat el cos, les flames estan situades en un camp de blat de la zona de Santa Justa, prop de Bosch. Que el camp estigués segat ha agilitzat les tasques d'extinció de l'incendi. D'altra banda, a l'altre extrem del país, a l'Alt Empordà, un incendi de menor mesura ha cremat aproximadament una hectàrea de vegetació al municipi de Rabós. Els Bombers l'han donat per extingit poc abans de les sis de la tarda. 

Càmping desallotjat a la franja amb l'Aragó per un incendi a Vall-de-Roures
Un incendi forestal s'ha declarat al municipi de Vall-de-Roures, a la franja amb l'Aragó. Ha obligat a desallotjar l'escorxador municipal i 50 persones del càmping de la localitat. L'Aragó ha activat el nivell 1 del pla especial d'emergències per incendis forestals, que correspon a una situació d'emergència extraordinària que pot afectar greument massa forestal o poblacions, segons l'executiu aragonès. 

Primera onada de calor de l'estiu
Una calor insuportable segueix arrasant tot Catalunya des de l'inici d'aquesta setmana. La previsió inicial era que a partir de dimecres els termòmetres començarien a baixar, encara que les xifres de temperatura es mantindrien a l'alça en comparació en altres anys. Doncs no. Les altes temperatures seguiran en augment fins divendres, arribant a certes zones del país a una xifra de 40 graus o superior. 

A més, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat aquest dimecres la campanya forestal per aquest estiu, i l'ha qualificada de molt complicada per la sequera i la calor. Elena ha avisat que serà una temporada dura i sostinguda en el temps, "portem molt de temps amb poca pluja i una calor extraordinària, però alhora amb temperatures mínimes molt altes i una sequera extrema", tot recordant que "venim d'un hivern sec, que ve d'un altre sec".