Consulta en temps real la qualitat de l'aire a la teva comarca

La plataforma IQAir reuneix informació de més de 4.000 fonts, incloses ciutadans, comunitats, governs i el sector privat

Barcelona, plena de calitja
Barcelona, plena de calitja | Adrià Costa
15 de juny del 2022
Actualitzat el 01 de juliol del 2023 a les 12:14h
La contaminació és un problema creixent a les nostres ciutats. En aquest marc, i per tal de poder prendre mesures efectives, és important conèixer de manera ràpida la qualitat de l'aire a cada zona concreta. 

Això és els que ens proporcional IQAir, la major plataforma global de dades sobre qualitat de l’aire, que reuneix informació en temps real de més de 4.000 fonts, incloses ciutadans, comunitats, governs i el sector privat. La plataforma abasta més de 7.000 ciutats de tot el món, entre les quals moltes de Catalunya. 

El seu funcionament és molt senzill. Es pot buscar una localitat a través del mapa o amb un cercador. Els resultats de cada població surten en colors segons el grau de qualitat de l’aire: bo (verd), moderat (groc), perjudicial per a grups sensibles (taronja), perjudicial (vermell), molt perjudicial (lila) i perillós (lila fort). A més, hi apareixen altres indicadors interessants, com el vent o els incendis.

Un cop escollit el municipi, si cliqueu a dins, hi apareix desglossades les diverses variables que configuren aquest índex de qualitat de l'aire i la proporció que hi ha en cada moment: partícules en suspensió, grandària de les partícules, diòxid de sofre (contaminant que surt dels cotxes) i en alguns llocs, nivell d'ozó

A sota d'aquestes dades, un altre apunt interessant. La plataforma també fa un pronòstic de qualitat de l'aire dels propers dies, basant-se en els índexs de contaminació del moment i les previsions meteorològiques. 
 

 

Les xifres són molt canviants i poden variar en minuts. Per exemple, aquest matí el Bages i les Borges Blanques estaven en la fase de risc “perjudicial per a la gent sensible” i unes hores més tard han passat a “moderat”. També en una mateixa localitat com Barcelona es poden donar valors molt diferents entre punts com el Poblenou o el barri de Gràcia.

Podeu clicar aquí per veure quina és la qualitat de l’aire al vostre municipi o zona. 

Un programa global
El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, ONU-Hábitat i la companyia suïssa de tecnologia IQAir van llençar fa un parell d’anys la plataforma, amb la intenció de mantenir-se com el banc de dades de qualitat de l’aire més important del món.
 

El nivell de qualitat de l'aire es mostra amb colors.


La plataforma es basa en la tecnologia d’IQAir per agregar, validar i calibrar dades sobre qualitat de l’aire que fins llavors estaven restringits a webs o aplicacions privades i que no es compartien públicament. La iniciativa té com a objectiu ajudar les ciutats a desenvolupar plans que puguin reduir la contaminació de l’aire, incloses intervencions en transport públic i gestió de residus.