L'última derivada de l'1-O: Roger Español, processat per les càrregues policials

El jutge també deixa a un pas del judici l'escopeter que va provocar la pèrdua d'un ull a l'activista, el comandament que va donar l'ordre de disparar bales de goma i dos agents més per la violència del referèndum

Roger Español
Roger Español | Adrià Costa
14 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:09h
Roger Español va perdre un ull arran de les càrregues policials de l'1-O. Cinc anys després dels fets, el jutjat d'instrucció 7 de Barcelona ha acordat processar quatre agents de la policia espanyola per un delicte de lesions, però també ha processat el mateix Español per un delicte d'atemptat a l'autoritat. Els incidents van tenir lloc al carrer Sardenya de Barcelona, a l'escola Ramon Llull. La interlocutòria de processament encara es pot recórrer. Aquesta és una de les peces obertes per les càrregues de l'1-O a Barcelona.

El jutge acorda el processament del policia UC563 que va disparar la pilota de goma que va provocar la lesió a l'ull d'Espanyol; el policia UC50, màxim responsable de l'actuació policial en qüestió i que va autoritzar l'ús de pilotes de goma; i els policies UC53 i UC51 per colpejar persones assegudes al terra. Alhora, també processa l'activista Roger Espanyol per atemptat contra l'agent de l'autoritat. 

La interlocutòria, de 12 pàgines, conclou que hi ha indicis per processar Roger Español escometre contra els agents de la policia espanyola que volien impedir el referèndum al carrer Sardenya i llançar-los una tanca metàl·lica (sense provocar lesions). Alhora, el jutge també veu indicis per processar quatre agents de la policia espanyola que aquell dia es trobaven actuant en aquella zona de la ciutat.

Es tracta de l'escopeter que va disparar la pilota de goma -prohibides a Catalunya- que va causar la lesió a Español i que va suposar un incompliment de les ordres sobre l'ús de material antiavalots. També el policia responsable de l'actuació policial, que va ser el primer en colpejar les persones assegudes a terra i va ordenar disparar. El jutge també veu indicis de delicte contra dos policies més: per colpejar persones assegudes a terra incomplint els protocols.

Des d'Irídia, el portaveu Andrés García Berrio ha valorat positivament el processament de l'escopeter que va provocar la lesió d'Español i el comandament que va donar l'ordre de disparar bales de goma. També ha criticat que els comandaments que estaven també sobre el terreny no hagin estat processats. "Sorprèn que no s'hagi esperat a la resolució de les diligències de prova", ha dit Berrio. De tota manera, ha dit que és un pas endavant per lluitar contra la impunitat.