ERC sosté que ara és «impossible» un nou acord de pressupostos amb el govern espanyol

Els republicans asseguren que "s'han acabat els temps de les promeses i les bones intencions" i reclamen compliments per superar les desconfiances

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns | Marc Puig
13 de juny del 2022
Actualitzat a les 19:36h
El govern espanyol ha activat la maquinària dels pressupostos del 2023 just en el moment en què l'aritmètica al Congrés dels Diputats li trontolla més que mai. ERC ja ha deixat clar que, aquesta vegada, no comptin amb el seu suport. Amb la taula de negociació embarrancada, el malestar per la falta de resposta al Catalangate i la relació crispada pel dèficit d'inversions a Catalunya, els republicans han traslladat als socialistes que, aquesta vegada, és "impossible" teixir nou acords d'aquest calibre. Si més no, mentre no compleixin amb els seus compromisos. 

"La confiança amb el govern espanyol ja no hi és i qui no ha complert la seva part ha estat l'Estat", ha diagnosticat la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que ha assegurat que és de "sentit comú" descartar en aquests moments noves enteses amb la Moncloa. L'episodi de divendres, quan la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va haver de lidiar amb la plantada del Govern a l'anunci del traspàs del Quart Cinturó a la Generalitat, ha estat la cirereta del pastís per a unes relacions que travessen el moment més complicat de la legislatura. Vilalta ha carregat no només contra els incompliments, sinó també contra les "imposicions" d'infraestructures que ERC considera "obsoletes" sense que hi hagi acords signats. 

"S'han acabat els temps de les promeses, les paraules i les bones intencions", ha deixat caure la secretària general adjunta, que també ha preguntat on són "els més de mil milions" que es van prometre a Catalunya i que no han estat invertits. Vilalta ha assegurat que a la seva formació li agradaria que espais com el de la comissió mixta d'infraestructures, que es reuneix divendres, funcionessin, però que és "molt difícil" arribar a acords amb el govern espanyol i "encara més difícil" que, quan s'hi arriba, es compleixin. És per això que, de cara a la trobada, espera explicacions sobre com es revertirà la manca d'inversions i "compensacions"

Sobre la plantada de divendres a la ministra Sánchez, els republicans insisteixen que és el govern de l'Estat "qui planta els catalans" amb incompliments com el de les inversions, que afecten al "dia a dia" de la ciutadania. "On són les execucions, les inversions i els traspassos pendents?, ha insistit. En la línia del comunicat que va emetre el partit divendres, els republicans han refermat el seu rebuig a la proposta del govern espanyol de traspassar la inversió per fer el tram de la B-40 per unir els Vallesos perquè la consideren "obsoleta i caduca".

Vilalta ha argumentat que la ministra va venir només a fer-se una foto en base a un acord inexistent ni entre la Generalitat i l'Estat ni dins del mateix Govern. En aquest sentit, ha defensat que les propostes en infraestructures s'acordin amb el territori. "Volem que qualsevol proposta no sigui imposada per Madrid i comprada acríticament aquí", ha assegurat sobre el suport que des de Junts donen a aquesta obra. L'aposta dels republicans és un pla alternatiu que combini les inversions ferroviàries i millorar la connexió viària d'alguns trams. 

La polèmica "tancada" de Rufián
La cúpula del carrer Calàbria dona per tancada la polèmica que van generar les paraules del seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, quan va titllar de "tarats" els que l'octubre del 2017 van proclamar la independència. Vilalta ha subratllat que es va produir una rectificació "immediata" i ha tret pit de ser una formació que esmena els seus errors. "Rufián té la confiança de l'organització", ha assegurat en la mateixa línia que ho va fer divendres el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Ha afegit que és un "gran actiu" per ser candidat de Santa Coloma de Gramenet