Les dues ànimes del Cercle d'Economia, cara a cara

Jaume Guardiola i Rosa Cañadas presenten les seves candidatures, amb Mercè Conesa, Marc Puig, Jordi Amat i Alfonso Rodés fent costat al primer; i Rafael Vilasanjuan i Mónica López, d'Hotusa, integrats en la llista alternativa

Jaume Guardiola i Rosa Cañadas han presentat aquest divendres els seus equips
Jaume Guardiola i Rosa Cañadas han presentat aquest divendres els seus equips | ACN
10 de juny del 2022
Actualitzat a les 19:09h
El Cercle d'Economiaviu ja en una intensa campanya electoral. Dilluns vinent conclou el període de recollida d'avals per part de les candidatures i els dos aspirants, Jaume Guardiola i Rosa Cañadas, seran proclamats formalment com a candidats per part de la junta directiva. Però aquest divendres tots dos ja han presentat el seu projecte i els seus equips. 

Tant Guardiola, que ha presentat el seu equip a la seu de l'entitat, com Cañadas, que ho ha fet a l'Hotel The One, s'han referit a la necessitat que el Cercle reconnecti amb la societat catalana, tot preservant la seva independència i la transversalitat de les candidatures. Les dues candidatures semblen dir coses semblants, i han explicitat la seva discrepància en un aspecte molt concret: Guardiola defensa el canvi de seu de les jornades a Barcelona i Cañadas vol fer-ho compatible amb tornar a Sitges. Però els discursos dels dos aspirants assenyalen matisos rellevants. 

Guardiola: escoles de negocis, gran empresa i neguit per l'encaix amb Espanya
Guardiola ha explicat el seu projecte insistint en què cal preservar el llegat i la independència de l'entitat, dient "les coses que els altres no s'atreveixen a dir i fer-ho amb mirada llarga", subratllant la necessitat de consensuar i transaccionar posicions. El candidat ha preconitzat que el Cercle es mogui cap a on es mogui la societat civil i econòmica. Ha afirmat que l'entitat ha de defensar els seus valors i incidir en cinc grans àmbits: la defensa de la democràcia liberal, el projecte europeu, l'economia de mercat, l'encaix de Catalunya a l'estat i participar en el debat sobre Barcelona perquè la ciutat recuperi el seu potencial competitiu.    

L'exconseller delegat del Banc Sabadell ha presentat la seva candidatura a la seu del Cercle. Teresa Garcia-Milà i Núria Cabutí són les candidates a vicepresidentes. Garcia-Milà, formada a la Universitat de Minnesota, catedràtica de la UPF, és consellera de Repsol i ho ha estat de Vueling i Banc Sabadell. Cabuti, formada a l'IESE, és consellera delegada de Penguin Random House. La presència de directius provinents de l'IESE és rellevant, però també d'Esade, com el mateix Guardiola. Vinculada a l'IESE ho és també Núria Mas, consellera del Banc d'Espanya, i l'economista Xavier Vives. Com ho és també el pes de noms vinculats a grans empreses, de Puig a Havas passant per CaixaBank

Amb Guardiola estan també algunes peces clau de la junta sortint de Javier Faus, com Marc Puig, president del Grup Puig, fins ara vicepresident; la notària Camino Quiroga, que continua com a secretària; Carmina Ganyet, directora corporativa d'Immobiliària Coloniali exconsellera de SegurCaixa-Adeslas, com a tresorera, Oriol Aspachs, director d'Economia Espanyola de CaixaBank, i l'advocat Miguel Trias Sagnier. 

Hi ha dos noms, de la junta sortint, que estan en l'equip de Guardiola i són, sens dubte, els pesos pesants de la candidatura: el filòleg Jordi Amat i l'exsecretari d'Estat José María Lassalle. També continuarà, si la candidatura de Guardiola guanya, Mercè Conesa, exconsellera, exalcaldessa de Sant Cugat i expresidenta del Port de Barcelona. 

Entren com a figures noves Daniel Aicart, enginyer aeronàutic i economista que ha passat per Vueling i British Airways; Rita Almela, sòcia de 101 Ventures, del món de les startups digitals provinent de l'IESE; Alfonso Rodés, president d'Havas Media Group, i Pol Morillas, director del CIDOB. 

Cañadas: nova economia, joves i inquietud pel malestar social[
Per la seva banda, Cañadas ha assegurat en un acte celebrat a l'Hotel The One que propugna un Cercle de "pensament i acció, local i global, i més obert. Ha insistit en la voluntat d'"internacionalitzar" l'acció del Cercle per fer-lo més incisiu en els debats sobre Europa. La candidata ha subratllat la necessitat que l'entitat sigui "sensible al malestar social", potenciant la participació dels socis i la transversalitat de l'equip.
 
I, de fet, la candidatura aplega sèniors i joves, amb una presència de figures de l'entramat industrial, amb Rosa Fiol, vicepresidenta de la Unió Patronal Metal·lúrgica, i Jorge Lasheras, president del Cercle Empresarial Japó-Espanya (CEJE) i expresident de Yamaha Motor Espanya. Una connexió rellevant de la candidatura és Marina López, directora corporativa del grup Hotusa. És la filla d'Amancio López, un dels grans noms del sector hoteler.

Hi ha a l'entorn de Cañadas molts noms de la nova economia, com Sacha Michaud, un emprenedor establert a Barcelona des de fa quinze anys, fundador de LatinRed, un proveïdor de serveis s'internet en espanyol; Gerard Garcia, fundador i CEO de Deale, destacada plataforma digital de M&A (fusions i adquisicions) a Europa; o Josep Gómez, impulsor de l'app Fever, plataforma mòbil que ja és un unicorni i ara presideix NUMA Growth, programa d'inversió en start-ups

El front acadèmic, sempre molt important al Cercle, està cobert amb la professora de la UB Rosa Nonell. molt propera a l'expresident Antón Costas i molt influïda per la figura d'Ernest Lluch, que va ser una personalitat molt important en la història de l'entitat. Nonell ha subratllat la necessitat que el Cercle exerceixi el seu paper crític i reflexiu i preservi la seva independència. En una línia similar està l'advocat i consultor Francesc Bañó, proper com Nonell al PSC i que ha estat un dels impulsors de Portes Obertes del Catalanisme.  

En el vessant més intel·lectual hi ha també Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers i proper a la Internacional Liberal. El periodista Rafael Vilasanjuan, director del departament d'Anàlisi i Desenvolupament Global d'ISGlobal i exsecretari general de Metges Sense Fronteres. L'aposta europea està representada per l'exfuncionari de la UE Xavier Prats, exresponsable de polítiques educatives de la Unió. Cinc membres de la candidatura tenen menys de 40 anys.