L'IPC definitiu de maig repunta dues dècimes fins al 8,2% amb els carburants disparats

Al conjunt de l'Estat, la inflació va pujar quatre dècimes respecte de l'abril, fins al 8,7%

A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC durant el maig va escalar fins al 8,7%
A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC durant el maig va escalar fins al 8,7% | Josep Lluís Escudero
NacióDigital
10 de juny del 2022
Actualitzat a les 10:57h
La taxa de variació anual de l'IPC a Catalunya ha repuntat dues dècimes el mes de maig, situant-se en el 8,2%, segons dades que ha fet públiques aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A l'abril, va ser del 8%, després que al març assolís un rècord del 9,5%. L'encariment més destacat en els preus és en els carburants, aliments i begudes no alcohòliques, que han apujat mig punt (9,3%). També és rellevant el preu del transport, amb un augment d'1,9 punts, fins al 14,8%. En canvi, els preus de l'habitatge, aigua, electricitat i gas baixen en 1,2 punts, fins a situar-se en un 16,4%.

Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC durant el maig va escalar fins al 8,7%, quatre dècimes més que la registrada a l'abril per l'increment de preus en el transport (+14,9%) i els aliments i begudes o alcohòliques, amb un 11%, entre d'altres. No obstant això, el percentatge definitiu de maig as Espanya encara és per sota del pic de març, quan l'IPC va arribar a assolir el 9,8% interanual, la taxa més elevada en 37 anys

El maig ha estat el tercer mes consecutiu que la variació anual de l'IPC se situa al 8%, o per sobre, després que al març a Catalunya pugés dos punts, fins al 9,5%, una xifra també rècord en la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística des del 2002. Destaca l'increment dels aliments en mig punt, fins al 9,5% i les begudes no alcohòliques, amb un 6,7%, quatre dècimes menys que el mes anterior. D'altra banda, també van augmentar els preus de les begudes alcohòliques, en un 4,4%, el vestit i el calçat i les seves reparacions, en un 3,5%.

Pel que fa a la cistella de la compra, entre els aliments que pugen més hi ha els cereals i els seus derivats en un 17%, 3,4 punts més que a l'abril. També puja la carn de vaca, en un 10,9%; la carn ovina, en un 12,1%, la carn de porc, en un 6,1%; i la carn d'au, en un 10,2%. També es registren increments en els ous i la llet, amb un 15,4% i un 16,5%, respectivament, mentre que els preus de l'oli i els greixos es disparen un 48,8%.

Al conjunt de l'Estat, els grups que van tenir una influència positiva en l'increment de la variació anual són el transport (14,9%), més de dos punts més que a l'abril; i els aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa de l'11%, nou dècimes més i la més alta de la sèrie històrica des del gener del 1994. Per contra, van caure els preus dels hotels, cafès i restaurants, fins al 6,3%, arrossegats per la restauració, que es va encarir respecte al 2021. Es tracta de la taxa més alta d'aquest grup des de l'agost del 2011.

Per comunitats, la taxa anual de l'IPC al maig va augmentar respecte a l'abril en totes elles, excepte a Navarra i Aragó, on els preus van retrocedir en dues i una dècima, respectivament. Per la seva part, els majors increments es van produir a Múrcia i Extremadura, amb augments d'un punt i set dècimes, respectivament.