Foment blinda la continuïtat de Sánchez Llibre de cara a una tardor calenta

La patronal catalana avança les eleccions davant un possible horitzó de tensions socials i inflació disparada

El president de Foment en l'acte d'unitat empresarial del març del 2021
El president de Foment en l'acte d'unitat empresarial del març del 2021 | Carlos Baglietto
12 de juny del 2022
Actualitzat a les 11:10h
La patronal catalana es prepara de cara a l'escenari d'una tardor que pot arribar enmig d'un clima de conflictivitat potencial. Dilluns vinent, la junta directiva de Foment del Treball convocarà eleccions per renovar la seva cúpula i Josep Sánchez Llibre ja ha anunciat que es presentarà a la reelecció. Les eleccions estaven previstes per a la tardor, però a Foment volen començar setembre amb el seu govern renovat. Les raons no es poden desvincular del context social i econòmic.

Fonts de l'entitat expliquen que la perspectiva d'una inflació que superi el 8% genera una preocupació profunda en els cercles empresarials. Des d'inicis d'any, les principals institucions econòmiques apunten a una inflació a l'alça. L'agència berlinesa Scope Ratings ja va parlar el març d'un 8% i l'OCDE acaba d'anunciar la seva previsió d'un 8,1% d'inflació. De fet, és el nivell de la mitjana d'inflació a l'estat espanyol en el que portem d'any, el que indicaria que no considera que els preus hagin de recular en els propers mesos.

Ningú qüestionava la línia ni la posició de l'actual president dels empresaris. Tot indica que no hi havia motius interns o moviments preelectorals per fer les eleccions el més aviat possible. Però Foment del Treball vol llançar el missatge que en moments d'inestabilitat i incertesa, la vella organització tanca files i anuncia amb temps que no hi haurà controvèrsies internes en els propers mesos. A més, a finals d'any conclou el mandat d'Antonio Garamendi a la CEOE. Si no hi ha sorpreses, l'empresari basc encarrilarà la seva reelecció i Foment vol tenir ja enllestida la seva renovació electoral. Preservar el pes de la patronal catalana en la gran organització espanyola és vital.

"Protegir el diàleg social i conjurar els vells dimonis de Foment". Així explica una bona antena de l'empresariat les raons de l'avançament electoral. La relació fluida amb els sindicats és un dels èxits que més enarbora l'actual cúpula patronal. Malgrat les diferències amb la resta d'agents socials, que es van evidenciar durant la darrera reforma laboral, Foment va mantenir un to suau després que la CEOE signés amb govern espanyol i sindicats la modificació de la reforma impulsada per Yolanda Díaz. La patronal catalana es va abstenir en el si de la CEOE, però tot seguit s'hi va aplanar. A Foment també recorden que l'Institut d'Estudis Estratègics (IEE), el think tank de la patronal, va ser de les primeres veus en el món empresarial a defensar el 2019 un increment del salari mínim i obrir-se a debatre la renda mínim universal. Sánchez Llibre, però, s'ha mostrat en contra d'assimilar l'increment de salaris a l'augment de la inflació, assegurant que posaria en perill moltes empreses.

"Conjurar els vells dimonis de Foment". A què es refereixen dirigents de la patronal quan diuen això? Hi ha consens en el si de l'entitat en el sentit que la gestió de Sánchez Llibre ha fet un gir cap a la centralitat en el discurs patronal, allunyant-lo de posicionaments més inflexibles o hostils al sobiranisme, com es va evidenciar durant el mandat de Joaquim Gay de Montellà. La tradició històrica de Foment, des dels anys de la Transició i la llarga presidència d'Alfredo Molinas, va situar Foment sempre en el sector més dur de la patronal. Tot i que ningú discuteix a Sánchez Llibre el seu lideratge, el cert és que no tothom a Foment comparteix el missatge de l'actual dirigent. Un context de crisi social podria fer aflorar les diverses sensibilitats de la casa. En l'actual nucli dur de Foment, es té molt clar que s'ha de preservar la imatge d'una patronal sensible als acords socials i a l'entesa institucional amb la Generalitat, avui recuperada.

Aquest juliol serà mes de renovacions a altres entitats. El Cercle d'Economia celebrarà eleccions el 12 de juliol. Una altra entitat rellevant del panorama econòmic, la patronal vallesana Cecot, també inicia una nova etapa. Antoni Abad deixa el càrrec després de 17 anys i l'assemblea de l'organització elegirà el seu successor el 30 de juny. Tot apunta que serà un procés controlat marcat pel continuisme. De cara a la tardor que ve, els empresaris volen tenir la casa endreçada.