El jutge de Barcelona no veu cap base per investigar l'empresa de Pegasus pel «Catalangate»

El titular del jutjat d'Instrucció 32 rebutja acumular la causa d'espionatge d'Òmnium i la CUP a la de Torrent i Maragall

Víctimes de l'espionatge denuncien el «Catalangate» a les jornades del Cercle d'Economia
Víctimes de l'espionatge denuncien el «Catalangate» a les jornades del Cercle d'Economia | Òmnium
09 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:30h
Més traves en la investigació del Catalangatea Catalunya. El titular del jutjat 32 de Barcelona, José Antonio Cruz de Pablo, no té pressa i encara no ha ordenat cap de les diligències demanades ja fa setmanes per les víctimes de l'espionatge amb Pegasus. També ha rebutjat l'acumulació de la causa que demanava l'advocat d'Òmnium i la CUP, Benet Salellas, i ha afirmat que "no hi ha cap base fàctica o jurídica" per imputar l'empresa NSO, desenvolupadora i comercialitzadora del programari espia Pegasus utilitzat per espiar una seixantena d'independentistes. 

En la interlocutòria, de 31 de maig i que es va notificar oficialment dimecres, el jutge confirma també la inhibició del jutjat 22 de Barcelona en relació a la querella interposada per Salellas. Seguint el criteri de la Fiscalia, que no veu arguments per agrupar la causa d'Òmnium i la CUP a la que fa anys que investiga l'espionatge d'Ernest Maragall i Roger Torrent, el magistrat rebutja la petició de la defensa. Totes aquestes traves contrasten amb la velocitat que ha agafat la causa que porta l'Audiència Nacional pel cas Pegasus, que investiga l'espionatge a Pedro Sánchez i diferents ministres del govern espanyol.

El jutge José Luís Calama, del jutjat central d'instrucció 4, va aixecar dimarts el secret del procediment i va citar a declarar com a testimoni el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Així mateix, ha acordat ampliar la comissió rogatòria a Israel per desplaçar-se ell mateix al país per interrogar el CEO de l'empresa NSO. En aquest sentit, l'advocat Salellas ha traslladat un escrit al jutge de Barcelona assenyalant la manca de celeritat de la investigació i denunciant una "gradació entre víctimes". "Cal remoure de forma immediata els obstacles que impedeixen la prossecució de la investigació i acordar la pràctica de diligències sol·licitades", diu l'escrit de la defensa. 

Òmnium ha demanat al jutge que incorpori a la querella criminal la investigació que està fent l'Audiència Nacional, i també la reparació davant la "diferència de tracte" que denuncia que estan rebent els diferents ciutadans que han estat espiats amb el programa de Pegasus en comparació amb els afectats del govern espanyol. El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha criticat que, mentre a Madrid ja han obert una investigació, el Catalangate continua "encallat" als jutjats i sense cap resposta. Símptoma clar d'aquest estancament és l'arxivament provisional de la causa sobre Torrent i Maragall, que dos anys després encara no ha donat resultat.