«Coets i plomes», el fenomen que explica l'augment descontrolat del preu del combustible

El cost de la gasolina i el dièsel se situa a nivells rècord derivats de la crisi energètica i de la guerra d'Ucraïna

L'encariment del preu del combustible marca xifres rècord
L'encariment del preu del combustible marca xifres rècord | Josep Lluís Escudero
NacióDigital
09 de juny del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:55h
Llum, gas, benzina, dièsel... El preu de l'energia està superant llindars fins fa poc inimaginables. I entre totes les fonts afectades, es troba la gasolina, afectada també per la guerra a Ucraïna, per bé que el seu cost ja venia batent rècords abans que s'iniciés l'atac rus.

Més enllà de les mesures preses per reduir el cost d'omplir el dipòsit -entre les quals destaca la bonificació de 20 cèntims per litre-, una bona mesura passa per analitzar bé on es pot omplir el dipòsit de forma més barata -o menys cara- abans d'engegar el motor. Tot i això, fins i tot les benzineres més barates tenen els preus disparats.

L'augment ha estat tan descontrolat que serà complicat que el preu dels combustibles tornin a establir-se com abans d'esclatar la crisi de l'energia. Es tracta del fenomen "coets i plumes", segons la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC). En què consisteix?

El concepte "coets" fa referència a la pujada ràpida i sense fre dels preus, tal com passa amb el combustible, i "plomes" perquè després baixen molt a poc a poc, simulant l'efecte d'una ploma quan cau a terra, molt lentament. El problema actual, però, és que només s'està produint l'efecte coet, ja que el cost del combustible només va a l'alça des de fa uns mesos.