Els sindicats exigeixen moviments a Cambray si vol evitar més mobilitzacions al setembre

Els docents es manifesten al centre de Barcelona en la novena i última jornada de vaga del curs, que ha tingut poc seguiment

La manifestació dels sindicats d'educació d'aquest dijous a Barcelona
La manifestació dels sindicats d'educació d'aquest dijous a Barcelona | ACN / Jordi Borràs
B.S.
09 de juny del 2022
Actualitzat a les 17:04h
Els docents han posat punt i final aquest dijous a nou jornades de vaga -dues d'elles parcials- a les escoles i instituts. A Barcelona ho han fet amb una manifestació poc nombrosa, que certifica que el seguiment de les protestes ha anat a la baixa. La primera vaga, al març, va tenir un seguiment del 33% mentre que la d'avui, segons dades del Departament d'Educació, ha estat del 3,44%. A la capital catalana, la marxa ha començat a la plaça Universitat i s'ha desplaçat fins a la plaça de Sant Jaume entre consignes per revertir les retallades i exigir la dimissió del conseller, Josep González Cambray.

Les vagues d'aquest curs -si no hi ha imprevistos- acaben avui, però els docents han llançat una advertència: calen noves propostes per part del Departament si no volen que la conflictivitat continuï al setembre. Per això han reclamat a Educació que s'avingui a negociar i han situat la recuperació de l'horari lectiu previ a les retallades per a primària i secundària el curs vinent com a requisit imprescindible. Si no hi ha cap "gran moviment" ni noves propostes, asseguren que les mobilitzacions es repetiran a partir del curs vinent.

Aquesta nova jornada de vaga arriba un dia després de la darrera reunió de mediació entre els sindicats i el Departament, que va acabar sense acord. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha lamentat que al matí els va semblar que hi havia la possibilitat que haguessin acceptat la seva proposta d'avançar la recuperació de l'horari lectiu al curs vinent per a tots els docents. Ha lamentat però que la proposta que els van fer a la tarda era "pitjor" que l'anterior. Segons Segura, els van explicar que ho havien intentat però que s'havien trobat amb un "escull final" al Departament d'Economia. Per això, ha demanat a aquesta conselleria "que faci els esforços necessaris" per desencallar el conflicte i dotar d'una inversió "digna" l'educació de Catalunya.

Tant ella com la portaveu de la CGT, Marta Minguella, com el de Professors de Secundària, Xavier Massó, han insistit que aquest punt és irrenunciable. Minguella ha afegit que Educació sap des del març que això és el que ho pot fer desencallar tot, tot i que ha puntualitzat que no abandonaran la resta de peticions si n'obtenen aquesta.

Segura ha valorat que el conflicte "s'ha de desescalar d'alguna manera" i ha apuntat que "encara es pot aconseguir". En aquest sentit, Teresa Esperabé (CCOO) ha explicat que en les assemblees fetes pel seu sindicat la conclusió obtinguda és que fins ara les propostes de la conselleria han estat insuficients. Per això, ha reclamat a Educació que posi sobre la taula "propostes de veritat" i entre aquestes ha insistit també en la moratòria en l'avançament del curs escolar.

I què hi diu Educació? El Departament insisteix que s'han acceptat algunes de les propostes sindicals però que en d'altres casos -com la reducció d'una hora lectiva- hi ha limitacions tècniques i pressupostàries. La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha dit als sindicats que hi haurà noves propostes si tornen a les meses sectorials. De fet, una de les crítiques del Departament és que els treballadors no s'han assegut a la taula en bona part de les darreres reunions. En declaracions a TV3, Mora ha retret als sindicats que amenacin amb vagues el curs vinent. "Les retallades no es poden revertir totes ara mateix", ha dit.

Una de les reivindicacions dels sindicats, a banda de la reversió de les retallades, la millora de condicions laborals o la defensa de la immersió, és també l'anul·lació de l'avançament del calendari escolar al 5 de setembre. "És inamovible", ha dit Mora. El conseller Cambray va assegurar dimecres al Parlament que hi hauria oferta de monitors a les escoles per a la jornada intensiva de setembre, i va reiterar que l'avançament del curs és una "bona mesura" per als alumnes.

Seguiment a la baixa
El seguiment de la vaga del sector educatiu públic és del 3,44%, segons les dades comunicades a les 12 pel 78,62% dels centres al Departament d’Educació. Estan convocats a la vaga d’aquest dijous el personal docent i laboral dels centres públics. Les dades reflecteixen el percentatge de totes les persones que han comunicat a l’equip directiu del centre educatiu que durant la jornada exerciran el seu dret de vaga. Es registra per poder-ho reflectir en les seves nòmines.

On hi ha hagut més seguiment ha estat al Consorci d’Educació de Barcelona, amb un 7,92%. Al Baix Llobregat s’ha registrat un 4,91%, i a Barcelona Comarques, un 4,76%. En l’extrem contrari, a la Catalunya central s’ha comunicat un seguiment de l’1,46%, i a Girona, de l’1,5%.