Algèria trenca les operacions comercials amb Espanya

Europa treballa amb l'Estat per trobar solucions als desacords, entre els quals també s'hi troba la suspensió del tractat d'amistat entre ambdós països, sobre el qual ha demanat que es faci marxa enrere

El president d'Algèria, Abdelmayid Tebune, en una imatge d'arxiu
El president d'Algèria, Abdelmayid Tebune, en una imatge d'arxiu | EP
NacióDigital
09 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:28h
A partir d'aquest dijous 9 de juny no es podran realitzar domiciliacions bancàries a Algèria per a operacions de comerç exterior de productes des de i cap a Espanya, tal com ha anunciat l'Associació Professional de Bancs i Entitats Financeres (Abef) aquest dimecres a última hora de la nit. L'Abef s'encarrega de traslladar les notificacions als bancs i actua d'intermediària rebent les ordres del Ministeri de Finances algerià. La informació que ha remès, però, no estableix cap mena d'excepció per al tema de les transaccions i, per tant, obre el radi d'afectació a tota mena de sectors, inclòs el de l'energia. 

En una entrevista a Onda Cero, la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha dit, no obstant això, que "el subministrament de gas a l'Estat", ara per ara, "funciona amb normalitat", i s'ha mostrat "confiada" que la relació comercial entre ambdós països en aquesta matèria continuarà funcionant com fins ara. De fet, Espanya i Algèria tenen un contracte de subministrament de gas fins al 2032. I segons el ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, el govern d'Algèria ha donat "garanties al màxim nivell" com a soci i subministrador "fiable", tant en matèria de gas com de migració. Malgrat tot, la situació preocupa especialment a la Unió Europea. Aquest mateix dijous la Comissió Europea ha anunciat que treballa amb els dos territoris per trobar "solucions als desacords".

Alguns experts apunten que la ruptura de les relacions comercials podria ser una estratègia per apujar el preu del gas, ara que Naturgy i l'empresa estatal algeriana, Sonatrach, negocien el nou preu pels pròxims 3 anys. 

La ruptura de les relacions comercials arriba després que Algèria anunciés la suspensió del Tractat d'Amistat amb Espanya pel seu "injustificable" gir sobre el Sàhara Occidental. Una decisió que Europa ha qualificat d'"extremadament preocupant" i, per la qual, ha demanat que Argel faci marxa enrere. Eric Mamer, portaveu en cap de la Comissió Europea, ha recordat que "Algèria és un soci important per la Unió Europea" al Mediterrani i a més a més, és "clau per l'estabilitat d'aquesta regió". Mamer també ha dit que no han rebut cap mena d'explicació per part d'Algèria i que s'han "trobat", directament, amb aquest anunci. Els serveis de l'executiu treballen, ara per analitzar l'impacte de la ruptura del tractat en diferents àrees, com ara el comerç. 

La decisió presa per les autoritats algerianes es va comunicar només unes hores després del debat celebrat al Congrés dels Diputats aquest dimecres. En el debat, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia de parlar sobre les conseqüències que el seu gir respecte al Sàhara ha generat en les relacions amb Alger. Durant la seva intervenció, Sánchez ha omès qualsevol referència a Algèria, país que a la tarda feia un pas més en la ruptura de relacions amb Espanya.  En aquesta línia, Teresa Ribera, ha afirmat que l'executiu "lamenta" la decisió d'Algèria de suspendre el tractat d'amistat i veïnatge signat pels dos països el 2002, i espera "recuperar aquesta relació tan aviat com sigui possible". Amb tot, ha dit que confia que "amb el temps, i buscant punts de trobada, puguem superar aquesta situació". 

Les autoritats algerianes recriminen a les espanyoles la campanya empresa per a tractar d'argumentar un gir polític que, segons han esgrimit, suposa una "violació de les obligacions jurídica, moral i política" de la qual continua sent "potència administradora" del Sàhara Occidental. En aquest sentit, Alger enlletgeix el suport de l'executiu espanyol a una "fórmula il·legal i il·legítima" com és l'autonomia plantejada des de Rabat, que planteja una política colonial de "fets consumats" mitjançant "arguments fal·laços", segons el comunicat recollit per l'agència de notícies oficial APS.