Aragonès manté la «confiança» en Rufián i dona per tancada la polèmica sobre Puigdemont

El president de la Generalitat confia que Junts preservarà l'estabilitat al Govern i que no en sortirà, malgrat que la ponència política del congrés del partit obre la porta a deixar l'executiu

Pere Aragonès i Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu.
Pere Aragonès i Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu. | Paula Roque
NacióDigital
09 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:52h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, prometia aquest dimecres "una correcció" per les declaracions del portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, en què qualificava de "tarat" l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemontper haver proclamat la indpendència de Catalunya. La correcció ha arribat aquest mateix dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio. Aragonès ha tornat a reivindicar la seva discrepància amb les paraules del diputat, no obstant això, ha volgut deixar clara la seva "confiança" en Rufián: "Ens equivoquem si jutguem tota una tasca política per unes declaracions determinades", ha dit. Pel que fa al futur de Junts dins del Govern -la ponència política, avançada per NacióDigital, obre la porta a sortir-ne-, el president ha confiat que els socis preservaran l'estabilitat.

Rufián, en una entrevista al Planta Baixa de TV3 aquest dimecres al migdia, va afirmar: "Dir que per un tuit meu es va proclamar la independència de Catalunya és de tarat. El tarat és qui la va proclamar, no qui va publicar un tuit". Ricard Ustrell, presentador del programa, va reaccionar ràpidament a les paraules de Rufián: "Matisa, matisa, si vols", li va suggerir. "No, no, ja està, un plaer", va concloure. 

També ràpida va ser la reacció d'Aragonès, que va assegurar que "discrepava" de les polèmiques declaracions de Rufián i que no les compartia "en cap cas". El mateix Rufián rectificava a Twitter poc després. "Parlava del mantra espanyolista que diu des de fa 5 anys que la independència de Catalunya es va proclamar per un tuit. La idea de que va passar per un tuit i no per la voluntat del poble és absurda. Sento si no m'he sabut explicar", va manifestar. Més tard, demanava explícitament"perdó" a Puigdemont. Amb tot, aquest dijous el president de la Generalitat ha assegurat que "tots els diputats d'ERC tenen el meu suport i el del partit", inclòs Rufián. Però aquesta és la tercera vegada que Rufián carrega contra Junts en menys de tres mesos. Fa dues setmanes, va retreure al portaveu de Podem i dels comuns, Jaume Asens, les seves visites a Waterloo. I el 15 de març va provocar un altre incendi per vincular l'entorn de Puigdemont a "sàtrapes" russos. Amb tot, Rufián s'ha convertit en un personatge incòmode tant pels socis de Govern com pel seu mateix partit. Les polèmiques declaracions del diputat republicà xoquen, fins i tot, amb l'estratègia de concòrdia de la seva formació, quelcom que s'ha convertit en un problema enquistat del qual no se'n coneix, encara, solució.

En aquest sentit, Aragonès ha dit que "moltes vegades, en política, acabes atacant a qui tens més a la vora" i ell "no" vol "contribuir als retrets".Pel president de la Generalitat, "s'ha de posar el país per davant" i per això, amb les declaracions d'aquest dijous i d'ahir dimecres al Parlament, dona el tema per tancat.