​La gran oportunitat per rehabilitar habitatges a la Metròpolis Barcelona

El Consorci Metropolità de l'Habitatge preveu rehabilitar 13.650 pisos amb una dotació de 100 milions d'euros

A la primera corona hi ha uns 425.000 pisos de més de 40 anys
A la primera corona hi ha uns 425.000 pisos de més de 40 anys | Victor Arias
15 de setembre del 2022
Actualitzat el 16 de setembre a les 11:39h
Els habitatges causen el 40% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. En una situació d'emergència climàtica –i d'escalada de preus de l'energia- és prioritari fer una aposta per l'eficiència energètica en l'àmbit residencial. En aquest context, el Consorci Metropolità de l'Habitatge preveu rehabilitar 13.650 pisos fins al 2026 amb una dotació de 100 milions d'euros provinents dels fons europeus Next Generation. Es tracta, asseguren, de la gran oportunitat per posar el dia els habitatges de més de quaranta anys, el 70% del total a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Els dèficits dels habitatges metropolitans
L'any 1981 es van introduir els primers criteris de qualitat arquitectònica i eficiència en la construcció d'habitatges. Actualment, dels 607.756 habitatges que hi ha a la corona metropolitana –els 35 municipis que envolten Barcelona-, el 70% són anteriors a aquesta data. D'aquesta manera, hi ha un total de 424.147 pisos amb una probable obsolescència física per antiguitat i manca de conservació. 

A més, les tècniques utilitzades a l'època –aïllaments pobres, ventilació deficient- són causa d’un mal comportament energètic significatiu. “La pandèmia ha fet encara més evident la necessitat d’actualitzar les prestacions del parc metropolità d’habitatges, especialment per millorar les condicions de seguretat, accessibilitat i eficiència energètica”, explica Antonio Balmón, vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
 

Oportunitat clau per rehabilitar pisos a l'àrea metropolitana de Barcelona. Foto: Victor Arias


El plans de l'AMB passen per actuar en un total de 50.000 pisos en una dècada. Una fita que ara es podrà accelerar gràcies a la inversió de 100 milions dels fons europeus Next Generation. Es preveu actuar fins al 2026 en 13.650 habitatges i beneficiar un total de 35.000 persones.

Ajuts de fins al 100% de les actuacions
Els objectius de la convocatòria d'ajuts impliquen garantir un nivell òptim de rehabilitació que millori les condicions de vida; incrementar l'estalvi energètic i la disminució d'emissions; així com la dinamització de l'economia i la millora de la cohesió social.

El percentatge de subvenció dependrà de l'estalvi energètic aconseguit. Per exemple, si l'estalvi se situa entre el 30 i el 45%, es pot arribar a pagar el 40% de l'actuació. Per millores energètiques de fins al 60%, la subvenció és d'un 65% mentre que si se supera aquest llindar, el Consorci Metropolità de l'Habitatge arriba a aportar el 80% del cost, amb un màxim de 21.400 euros per pis. A més, els propietaris en situació de vulnerabilitat econòmica podran arribar a percebre el 100% de l'import dels treballs.

Els propietaris en situació de vulnerabilitat econòmica podran arribar a percebre el 100% de l'import dels treballs

Aquests barems també s'apliquen a obres de d'accessibilitat sempre que el conjunt de l'actuació permeti una millora del 30% de l'eficiència energètica. En aquest sentit, José Antonio Artímez, director Consorci Metropolità Habitatge, admet que les condicions són molt favorables, fins i tot, per a comunitats que només volguessin instal·lar un ascensor. “La subvenció aplicable a l'estalvi energètic ja surt molt a compte en aquests casos”, assenyala.

A banda dels treballs de rehabilitació, la convocatòria preveu ajuts per a obres d’eficiència energètica en interiors d’habitatges, que poden arribar fins al 40% amb un màxim de 3.000 euros per habitatge. A més, es preveuen ajuts per subvencionar la redacció del llibre de l’edifici, la inspecció tècnica d'edificis (ITE) i la redacció de projectes. Les subvencions inclouen l'IVA i no computen a la declaració de renda.

Tots aquests condicionants suposen, segons l'AMB, que es tracti d'una convocatòria amb un potencial molt important. “És la de major capacitat que mai hem tingut i això beneficia tothom”, assenyala Artímez. En aquest sentit, assenyala que ara el problema no serà poder afrontar la despesa: “S'han posat a l'abast dels propietaris, també aquells en situació de vulnerabilitat, els instruments per fer-ho”.

Com sol·licitat els ajuts?
 Tota la tramitació es pot fer de manera telemàtica al web cmh.cat

 Es pot demanar la informació al correu electrònic [email protected]

 També es pot anar presencialment a la Xarxa d’Oficines Locals d’Habitatge

Pedagogia entre les comunitats
La injecció dels fons europeus ha de permetre millorar significativament les condicions de confort d'unes llars on viuen unes 35.000 persones, al mateix temps, que es generen 4.000 llocs de treball. Tanmateix, per tal que sigui possible, ha de comptar amb l'acord i l'aportació dels propietaris.

El director del Consorci Metropolità de l'Habitatge reconeix la importància de fer pedagogia per assolir el màxim consens entre les comunitats. En aquest sentit, s'enviaran 450.000 cartes personalitzades a tots els habitatges que potencialment es poden acollir al programa. També es treballa amb els ajuntaments per organitzar equips porta a porta que expliquin l'oportunitat que suposa.


 
Arxivat a