El control de l'aparell es converteix en la primera patata calenta del tàndem Turull-Borràs

El secretari general té un mes per plantejar qui ocupa la secretaria d'organització després del revés de la militància a David Torrents, proper a la nova presidenta i que continua amb opcions d'accedir al càrrec

Primera reunió de la nova direcció de Junts.
Primera reunió de la nova direcció de Junts. | Junts
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 21:13h
L'hotel Sercotel del carrer Casp de Barcelona ha acollit aquest dimarts la primera reunió de la nova direcció de Junts, escollida fa tres dies en un congrés a Argelers que va estar marcada per dos tipus de missatges. Un de portes enfora, centrat tant en la idea de "recomençar" el procés com en les crítiques a l'estratègia d'ERC i també a la "corrupció" de l'Estat, amb Carles Puigdemont com a estendard malgrat deixar la presidència del partit. I també un missatge de portes endins amb les votacions, que van reforçar el perfil de Jordi Turull i dels noms que va proposar, a diferència del que va passar amb Laura Borràs. David Torrents, el secretari d'organització escollit per la nova presidenta, no va rebre el 50% dels vots necessaris per accedir al càrrec, i el seu nomenament ha quedat congelat. Ha estat, de fet, la gran absència en la primera foto de família de la cúpula, tot i fer acte de presència a l'hotel de la trobada. És el senyal més visible -juntament amb el vot de càstig a Aurora Madaula, també fidel escudera de Borràs, com a vicepresidenta- que el control de l'aparell és la primera gran patata calenta del nou tàndem que porta les regnes de Junts en l'etapa post-Puigdemont.

La situació s'ha abordat a porta tancada durant la primera executiva, durant la qual s'ha refermat l'aposta pel reglament plantejat per l'anterior cúpula i avalat per la militància abans del congrés. Turull, com a secretari general, disposa de trenta dies per plantejar un nom per ocupar la secretaria d'organització. No està escrit enlloc que hagi de ser un perfil nou, de manera que seria estrictament normatiu posar damunt la taula un altre cop el nom de Torrents, que va quedar fora per només nou vots. Aquesta opció, però, compta amb detractors. "La militància ja l'ha tombat una vegada. Seria com incomplir l'esperit del reglament", sosté un dels dirigents consultats per NacióDigital, que feia servir la paraula "discussió" per qualificar el debat intern existent. Tant a Argelers com els dies posteriors, no faltaven veus rellevants del partit, properes a Turull, que posaven l'accent en "l'avís a navegants" que suposaven els resultats per a Borràs.

Josep Rius, portaveu de Junts, s'ha limitat a indicar que el reglament estipula que el secretari general té un mes per plantejar una proposta, i que en tot cas serà la militància qui l'haurà de validar. "La direcció del partit, a diferència d'altres, no l'escullen quatre barons en un despatx", ha apuntat Rius, que també és vicepresident de la formació. S'ha compromès, això sí, a indicar que el nou secretari d'organització -així com també els relleus d'Ester Vallès, que tampoc va superar el tall, i de Miquel Sàmper, exconseller i que ha renunciat per incompatibilitats- s'escollirà seguint "l'esperit d'unitat" que va permetre la candidatura unitària liderada per Borràs i Turull. Altra cosa és que, des de dissabte, hi hagi hagut mostres en privat -i també en públic, sobretot a xarxes- de l'equip de la nova presidenta lamentant el resultat final de les votacions. Madaula, per exemple, ha indicat que ha estat castigada pels perfils de Junts que, segons ella, no estan alineats amb la consecució de la independència per a Catalunya.

En clau d'aparell, la comparativa entre els vots aconseguits per David Saldoni -antic secretari d'organització i ara adjunt a la secretaria general al costat de Turull- i per Torrents és significativa. Saldoni va obtenir 1.424 vots -el sisè més votats dels 18 noms plantejats per l'executiva-, mentre que el regidor a Badalona en va sumar només 918. L'antic responsable d'organització va sumar més sufragis, també, que Jaume Alonso-Cuevillas, proper a Borràs. "Està clar que algú va fer la seva feina", ressaltava dissabte un dirigent proper a Turull. Saldoni, a banda d'adjunt al número dos del partit, dirigirà la política municipal. Entre el cercle afí a la presidenta, que es va veure superada també per Anna Erra -l'alcaldessa de Vic ha anunciat aquest dimarts que deixa el càrrec, tal com ha avançat aquest matí NacióDigital-, es posa l'accent en l'abstenció -només va votar un 37% del cens- i en el fet que no hi hagués competència entre dues llistes.

A banda dels noms, la militància ja disposa de tots els documents necessaris per treballar les quatre ponències de la segona fase del congrés, que se celebrarà el cap de setmana del 16 i el 17 de juliol a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat. En el document de la ponència organitzativa s'hi consagra el nou funcionament de la direcció, en el qual la presidència i la secretaria general comparteixen funcions. En el cas de Borràs, a banda de tenir la potestat de convocar els congressos, també convocarà i presidirà les executives, "supervisarà" l'actuació del partit en tots els àmbits i "dirigirà" Junts al costat de Turull. Un canvi de plantejament respecte l'etapa de Puigdemont, que tenia unes atribucions institucionals i no participava amb continuïtat de les reunions de l'executiva. Al secretari general, sempre d'acord amb la presidenta, se li atribueix la possibilitat de posar en marxa un secretariat permanent dins la direcció.

Pel que fa al full de ruta i a l'horitzó del procés, la ponència política avançada aquest dilluns al matí per NacióDigitalestipula que els cinc anys del referèndum han de servir per encetar una nova etapa en la qual ja no es pot centrar l'estratègia en base a la mesa de negociació amb l'Estat promoguda per ERC. "Després de cinc anys en què s'ha donat una oportunitat sincera al diàleg, és hora de reprendre el fil de l'1-O i de la culminació de la independència", assegura la ponència, en la qual, al mateix temps, s'esquiva posar terminis a la DUI davant la rellevància de la decisió, que només es pot prendre de manera consensuada -manté el text- entre tots els actors.

La formació sosté que a partir de la tardor d'aquest any ha d'arrencar la "segona volta" de l'1-O. Hi ha tres fets que poden influir en la represa del procés: el segon referèndum a Escòcia -amb o sense permís de Londres, encara sense una data concreta en l'horitzó-, les decisions de la justícia Europa sobre els exiliats i la situació econòmica a l'Estat. "El fracàs de la via dialogada aboca el país a una segona volta de l'octubre del 2017, com l'única via perquè el poble català pugui gaudir en plenitud dels seus drets, llibertats i recursos", remarca la ponència. El seu coordinador ha estat Aleix Sarri, responsable d'internacional de l'executiva, i hi han participat Joan Canadell, Francesc de Dalmases, Mònica Sales, Josep Rull i Míriam Nogueras.

Un dels horitzons temporals que es posa el partit és el debat de política general d'aquest any, a partir del qual s'hi defensen dues iniciatives. La primera, que les conselleries defineixin accions concretes que promoguin la "desconnexió" amb l'Estat. La segona és aquesta: "Presentar una sèrie de propostes destinades a preparar la culminació del procés d'independència". "En cas que no s'assoleixi un acord satisfactori amb la resta de partits independentistes, i tenint en compte el balanç de l'acord de Govern, Junts plantejarà a les seves bases les iniciatives adequades a tal situació", remarca el text, en la línia de la probable consulta a la militància sobre la continuïtat dins l'executiu que va verbalitzar fa tan sols unes setmanes Borràs a Catalunya Ràdio.

De moment, això sí, el full de ruta passa per acabar l'auditoria del pacte amb ERC -la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha indicat que la taula de diàleg continua "vigent"-, aprovar les ponències al congrés i, a partir d'aquí, prendre les decisions pertinents sobre la continuïtat dins del Govern. Abans, això sí, Turull i Borràs hauran de tornar a asseure's per escollir com esquivar el primer sotrac derivat de la votació sobre Torrents. El control de l'aparellva ser una de les grans carpetes en la negociació prèvia a la candidatura i, després de les votacions, s'ha reobert, encara que sigui momentàniament. De la tria i de com s'hi arribi en dependrà l'estabilitat del partit en els primer passos de la cohabitació posterior a l'era de Carles Puigdemont.