Sánchez reclama a Feijóo que faci «oposició d'Estat»

El líder del PP demana al president espanyol que "estigui a l'alçada dels espanyols, no dels independentistes", i el titular de la Moncloa respon que els populars no fan més que "destorbar"

Sánchez i Feijóo se saluden aquest dimarts al Senat
Sánchez i Feijóo se saluden aquest dimarts al Senat | Europa Press
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:41h
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que faci una "oposició d'estat i útil" en lloc de "destorbar, destorbar i destorbar". Ho ha dit en el primer intercanvi dialèctic amb Feijóo, en seu parlamentària, concretament al Senat, després que aquest li preguntés si l'executiu estava a l'alçada de les necessitats de les famílies espanyoles. El dirigent socialista ha assegurat de Feijóo que "una cosa és el que diu i l'altra el que fa" i ha posat en valor la gestió davant la crisi per ajudar els sectors més afectats, dels crèdits ICO als ERTO, amb els fons europeus i amb les conseqüències de la guerra.

Feijóo, per la seva banda, ha dit que l'oposició que fa el PP és "d'Estat, però vostè no té aliats d'Estat". Ha afirmat que "no es reconeixia" en l'estil insultant de molts debats parlamentaris i ha assegurat que Sánchez va en la "direcció contrària a Espanya", i ha demanat que es retorni als ciutadans els ingressos públics. S'ha referit al pla anticrisi que ell, com a president del PP, va proposar-li en la seva reunió a la Moncloa  només arribar al lideratge de la seva formació, sense resultat.

Sánchez ha assenyalat que en aquesta trobada va proposar a Feijóo fins a onze acords, des de treure la paraula "disminuït" de la Constitució a parlar bé d'Espanya quan es facin declaracions a l'exterior, i ha exclamat que davant la crisi només hi ha dos camins: "O drets socials o retrocés social". Sobre els pactes, ha tornat a demanar al PP que accepti la renovació dels òrgans constitucionals que l'esperen des de fa temps, i ha recordat que el seu govern ha culminat fins  a"catorze acords" amb els agents socials. 

Hi havia molta expectació ja que es tractava del primer xoc directe entre el president espanyol i el cap de l'oposició. Feijóo, en el moment en què es va imposar -sense oposició- al capdavant del seu partit, va anunciar un nou estil d'oposició, més subtil i moderat del que va caracteritzar el seu antecessor al capdavant de la dreta espanyola, Pablo Casado. Però la moderació de Feijóo ja ha estat qüestionada des de diversos sectors. Unes declaracions recents sobre una supsoada situació d'"apartheid" lingüístic a Catalunya ja va desfermar un allau de crítiques molt dures a Catalunya.

També s'esperava el xoc perquè la sessió al Senat es produeix en plena campanya electoral a Andalusia, on els grans partits espanyols es juguen molt. El PP, que presideix actualment la Junta, intenta superar de manera clara un PSOE que va governar la comunitat durant quaranta anys. I alhora el PP pretén desampallegar-se d'un Vox a qui totes les enquestes mostren amb una clara tenedència a l'alça.  

Aquest dimarts, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, a preguntes dels periodistes, ha reclamat a Feijóo que "faci el que li toca, fer de cap de l'oposició amb sentit d'estat", i li ha exigit que el PP compleixi les seves "obligacions constitucionals" amb la renovació del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional.