El govern espanyol, sobre la citació judicial a Bolaños pel cas Pegasus: «Màxima transparència»

L'executiu subratlla la "col·laboració amb la justícia" davant la compareixnça del ministre de la Presidència a l'Audiència Nacional

Els ministres Luis Planas i Isabel Rodríguez, aquest dimarts
Els ministres Luis Planas i Isabel Rodríguez, aquest dimarts | Europa Press
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:15h
"Transparència" i màxima voluntat de "col·laborar amb la justícia". Així ha expressat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez,, la posició del govern espanyol després que s'hagi sabut que l'Audiència Nacional ha acordat l'aixecament del secret del cas Pegasus i ha citat a declarar el 5 de juliol com a testimoni el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en el marc de la investigació sobre l'espionatge a Pedro Sánchez i als ministres d'Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles.

A una pregunta durant la compareixença informativa de si el govern inclou en les investigacions la intervenció del telèfon de l'exministra d'Afers Exteriors Arantxa González Laya, Rodríguez ha dit que la causa a l'Audiència Nacional se circumscriu als ministres esmentats anteriorment.  

El jutge José Luis Calama prendrà declaració a Bolaños com a màxim responsable del departament de Seguretat de Moncloa, tot i que hi ha discrepàncies sobre si la responsabilitat de la seguretat dels mòbils de l'executiu és seva o del CNI. El 18 de maig, Calama va tancar la porta a la personació de la Generalitat a la causa adduint que no hi ha cap possibilitat que persones jurídiques públiques hi siguin presents. De fet, el jutge no investiga els casos del Catalangate, sinó només l'espionatge als mòbils dels ministres i el president del govern espanyol.

Calama ha acordat igualment ampliar la comissió rogatòria enviada a Israel perquè una comissió judicial viatgi al país per prendre declaració com a testimoni al CEO de l'empresa NSO, que desenvolupa i comercialitza el programa Pegasus. El jutge ja va demanar fa unes setmanes informació a Israel sobre aquest programari. La setmana passada, Calama va prendre declaració a l'exdirectora del CNI, Paz Esteban -cessada pel govern espanyol- i al funcionari dels serveis secrets encarregat d'elaborar els informes sobre aquest cas.