El jutge cita a declarar com a testimoni el ministre Félix Bolaños pel cas Pegasus

Calama amplia la comissió rogatòria enviada a Israel perquè una comissió judicial, encapçalada per ell, es desplaci al país per prendre declaració com a testimoni al CEO de l’empresa NSO

Félix Bolaños, en una imatge d'arxiu
Félix Bolaños, en una imatge d'arxiu | Europa Press
07 de juny del 2022
Actualitzat a les 10:20h
El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha acordat l’aixecament del secret del cas Pegasus i ha citat a declarar el 5 de juliol com a testimoni el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en el marc de la investigació sobre l’espionatge a Pedro Sánchez i als ministres d'Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i MargaritaRobles.

Calama també ha acordat ampliar la comissió rogatòria enviada a Israel perquè una comissió judicial, encapçalada per ell, es desplaci al país per prendre declaració com a testimoni al CEO de l’empresa NSO, que desenvolupa i comercialitza Pegasus. El jutge ja va demanar fa unes setmanes informació a Israel sobre aquest programari. La setmana passada, Calama va prendre declaració a l’exdirectora del CNI i el funcionari dels serveis secrets encarregat d’elaborar els informes sobre aquest cas.

El jutge vol prendre declaració a Bolaños com a màxim responsable del departament de Seguretat de Moncloa, tot i que hi ha discrepàncies sobre si la responsabilitat de la seguretat dels mòbils del govern espanyol és seva o és del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Ara, el jutge decreta l'aixecament del secret de sumari, sense que això impliqui que no el torni a decretar si ho considera oportú.

El passat 18 de maig Calama va tancar la porta a la personació de la Generalitat a la causa adduint que no hi ha cap possibilitat que persones jurídiques públiques –com ho és el govern català- siguin presents al procés. De fet, el jutge no investiga els casos del Catalangate, sinó només l'espionatge als mòbils dels ministres i el president del govern espanyol.