​Vilalta espera que el congrés de Junts endreci la «dreta» independentista

La portaveu d'ERC demana "lleialtat" amb el Govern i "compromís" contra la corrupció a la formació de Borràs i Turull

Vilalta, des de Sant Vicenç de Castellet, amb motiu dels 30 anys del ball de gitanes
Vilalta, des de Sant Vicenç de Castellet, amb motiu dels 30 anys del ball de gitanes | ACN
05 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:56h
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha expressat el seu respecte als processos interns de Junts, la formació que aquest dissabte ha celebrat un congrés que ha escollit a Laura Borràs i Jordi Turull per la nova direcció. En declaracions als mitjans, Vilalta ha desitjat que el resultat serveixi per endreçar l'espai de la "dreta" independentista, alhora que ha reclamat als nous lideratges que "no s'equivoquin d'adversaris", en referència a les seves crítiques a ERC. Un missatge que Josep Rius, portaveu de Junts, ha aprofitat per: "Ja li heu demanat al portaveu Rufián? No ho hem llegit enlloc". 

La republicana ha demanat a Junts "lleialtat" al Govern, tot recordant-los que l'adversari no és ERC, que és "companya de viatge" en el camí cap a la independència, sinó "aquells que espien, reprimeixen i no compleixen amb els compromisos". Per això, ha lamentat les crítiques de Jordi Sànchez i Carles Puigdemont que es van sentir al Congrés de Junts i els ha demanat que tinguin "les prioritats clares". 

Amb tot, Vilalta ha tornat a reivindicar la "unitat estratègica" de l'independentisme per fer front comú davant dels incompliments del govern espanyol. El darrer, en les inversions previstes per Catalunya el 2021, en les quals l'Estat només en va executar un terç. En canvi, a Madrid l'executiu es gasta un 84% més del pressupostat, triplicant la despesa per habitant destinada als catalans.

L'exigència d'un "ferm compromís" contra la corrupció  
Possiblement, una de les declaracions més dures que ha dirigit la portaveu d'ERC a Junts, és el reclam d'un "ferm compromís" contra la corrupció i la gestió pública, en clara al·lusió al cas de Laura Borràs amb la justícia, que la investiga per uns contractes sospitosos d'haver-se adjudicat a dit quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes. 

En aquest sentit, ha lamentat que encara hi ha casos en el marc de la "sociovergència", com ara el cas del Consell Esportiu de l'Hospital de Llobregat o "el 3% de l'antiga CIU". Marta Vilalta ha esperat que Jordi Turull i Laura Borràs facin de Junts una organització "estable, fiable i lleial al Govern".