Els Mossos detenen per abús sexual un home quinze dies després de ser absolt d'una violació a Lloret

La supervivent denúncia submissió química; es va llevar nua i sola a la platja de la localitat

Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra
Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra | ACN
NacióDigital
04 de juny del 2022
Actualitzat a les 20:39h
Els Mossos d'Esquadra han detingut un jove de 29 anys per presumptament haver abusat sexualment d'una turista a la platja de Lloret de Mar (Girona). El cos investiga si per anul·lar la voluntat de la supervivent hauria recorregut a la submissió química, tal com ella ha denunciat. Fa quinze dies que el mateix home ha estat absolut d'una violació per la secció tercera de l'Audiència de Girona, que ha desestimat casos similars.

Ha passat a disposició judicial aquest dissabte i el jutjat de guàrdia de Blanes (Selva) ha decretat mesures cautelars. La jutgessa li ha imposat l'obligació de comparèixer periòdicament, la retirada del passaport i la prohibició de sortir de l'Estat. La causa per delicte d'abús sexual queda oberta, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Els fets de l'actual detenció haurien tingut lloc aquest dimarts a la matinada, quan el noi i la noia -que s'havien conegut feia unes hores- van anar junts fins a la platja de Lloret. Allà, segons ha relatat la turista, ell li va oferir una cigarreta. Després de fumar-se-la, la jove ha explicat que es va trobar malament i tan sols recorda que el noi va començar a fer-li tocaments. Ella li va repetir que parés, però l'home feia cas omís de les seves advertències. A partir d'aquest moment, la supervivent ja no recorda més fins que es va despertar sola i mig nua a la platja.  

La policia la va portar fins a l'Hospital de Calella (Maresme) perquè, tal com indiquen els protocols en aquests casos, se li fes una exploració mèdica. Després, la turista va presentar una denúncia per l'ocorregut la nit anterior als jutjats.

Aquest divendres els Mossos van detenir el suposat agressor, acusat d'un delicte d'abús sexual. Ara com ara, el cos continua investigant els fets i està pendent de rebre els resultats de la toxicologia per saber si el noi va posar, o no, alguna substància a la cigarreta per aprofitar-se d'ella.

Quinze dies abans...
El detingut feia quinze dies que havia sortit de la presó, on era des de mitjans de juliol del 2020 després que els Mossos el detinguessin per perseguir i violar una noia de 21 anys, també a Lloret. El judici va ser a principis de maig a l'Audiència de Girona. L'home s'enfrontava a una condemna que podia haver escalat fins als 12 anys de presó, però el tribunal de la secció tercera el va absoldre i va demanar el seu alliberament després de quasi dos anys de presó preventiva. La sentència argumentava que, encara que el relat de la denunciant era "persistent", quedaven "dubtes raonables" sobre si l'acusat havia comès veritablement la violació. La instrucció va ometre una trucada que la supervivent va fer al 112 i tampoc es va cridar per declarar l'amiga que va anar a veure la mateixa nit dels fets. Amb tot, l'Audiència va deixar en llibertat el jove dies abans d'emetre el veredicte.

Els "dubtes" d'aquesta secció de l'Audiència no són casos aïllats. El diari ARA, per exemple, ha fet una anàlisi de les sentències més recents per casos de violència sexual i hi abunden aquells en què el tribunal desconfia de la versió de les supervivents. D'entre la quarantena de sentències emeses els últims tres anys hi ha 21 absolucions, 11 condemnes per acords de conformitat -l'autor reconeix la culpa i se li rebaixen els anys de presó-, i 7 condemnes.