Turull obté més vots que Borràs en la tria de la nova direcció de Junts

El secretari general rep 1.854 sufragis, mentre que la presidenta n'obté 1.776; Madaula i Torrents, afins a la presidenta, no arriben al 50% dels vots, mentre que Giró queda reforçat pel vot de les bases

La direcció sortint de Junts, amb Puigdemont i Sànchez al capdavant.
La direcció sortint de Junts, amb Puigdemont i Sànchez al capdavant. | Junts
04 de juny del 2022
Actualitzat a les 20:23h
La militància de Junts ha avalat de manera amplíssima la nova direcció encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull, que agafen el relleu de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez a la presidència i a la secretaria general, respectivament. El membre més votat de la nova cúpula ha estat Turull, amb 1.854 vots, mentre que Borràs s'ha quedat amb 1.776. Han participat en la votació 2.261 dels poc més de 6.000 militants de la formació.

La xifra de Borràs és inferior a la d'Anna Erra, vicepresidenta -càrrec que es tria en pack amb la presidència- amb 1792 sufragis. Aurora Madaula, molt propera a Borràs, ha rebut el suport més escàs dins les vicepresidències, amb 919 suports. Pel que fa a Josep Rius i Francesc de Dalmases -afí a Borràs-, han rebut 1.676 i 1.419 vots, respectivament.  La tria del secretari d'organització, David Torrents, proposat per la nova presidenta, ha obtingut 918 suports, xifra menor a la que ha tret David Saldoni, adjunt a la secretaria general i afí a Turull, que ha aplegat 1.424 suports entre els militants. Fins ara ocupava la secretaria d'organització, i aquest matí ha estat aplaudit.

Madaula i Torrents no han arribat al 50% dels vots necessaris per entrar a formar part de la nova direcció, però existeix un acord segons el qual tots els membres de la candidatura -malgrat no haver assolit la xifra estipulada de suports- podran asseure's dimarts vinent a la primera trobada de la cúpula.

Diputats molt mediàtics, com ara Jaume Alonso-Cuevillas o Joan Canadell, han quedat en una posició més discreta que a les primàries per ser diputats al Parlament. I si Madaula i Torrents, que no han aconseguit el 50% del suport dels militants, queden tocats, qui queda reforçat, a més de Turull, és Jaume Giró, conseller d'Economia i a qui se situa com a possible cap de llista a la Generalitat.

- Laura Borràs: presidenta del partit amb 1.776 vots. Combinarà la responsabilitat al partit amb la presidència del Parlament. Va entrar en política activa el 2017, quan es va integrar per petició de Puigdemont a la llista del 21-D, però ja abans havia ocupat tasques dins l'administració, com ara la direcció de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Va ser candidata a les eleccions al Parlament de l'any passat, en les quals va quedar tercera fent tàndem amb l'expresident de la Generalitat. El seu futur a la cambra està condicionat per la causa judicial oberta relacionada amb la seva feina al capdavant de la ILC. És la dirigent amb més prèdica dins les bases, que l'han acompanyat en totes les decisions que s'han pres els últims anys.

- Jordi Turull: secretari general amb 1.854 vots. Tot i que quan va sortir de la presó ja hi havia veus rellevants que defensaven aquesta opció, ell i el seu entorn sostenien amb vehemència que no faria el pas que finalment ha fet. Conseller de la Presidència durant l'1-O, amb passat a CDC i al PDECat, Turull arriba al comandament de la sala de màquines de Junts amb la vista posada en les eleccions municipals. Compta amb el suport de bona part dels quadres governamentals de la formació.

- Francesc de Dalmases: vicepresident amb el 1419 vots. Perfil de la màxima confiança de Borràs, és diputat des de les eleccions del 2017, quan va incorporar-se a la llista de Puigdemont després de defensar una agrupació d'electors fonamentada en la vigència de l'1-O. Representa una de les veus més allunyades de la tradició convergent i postconvergent d'alguns dels quadres que s'han integrat dins de Junts. Portarà la secretaria de moviments ciutadans i la coordinació antirepressió.

- Aurora Madaula: vicepresidenta amb el 919 vots. Secretària de la mesa del Parlament al costat de Borràs, és un dels seus principals suports tant a la cambra com al partit, a l'estil de Dalmases. Forma part de la cúpula del Consell per la República. Portarà la secretaria de feminismes, noves formes de participació i ciutadania, i també el vincle amb l'organització a l'exili que lidera Puigdemont.

- Josep Rius: continuarà com a vicepresident amb 1.676 vots. Des que Elsa Artadi, ara fora de la política, va deixar de ser portaveu, ell li va agafar el relleu. Tornarà a tenir aquest rol i portarà la secretaria de comunicació. Va ser cap de gabinet de Puigdemont en l'etapa a Palau i ocupa escó de diputat al Parlament.

- Anna Erra: continuarà com a vicepresidenta amb el 1792 vots. Ara també és presidenta del consell nacional, a banda d'alcaldessa de Vic i diputada. Ocupa, també, la secretaria de relacions amb les institucions.

- David Torrents: secretari d'organització amb el 918 vots. Proper a Borràs i mosso d'esquadra de professió, és cap de files de Junts a Badalona, on va obtenir un regidor a les eleccions del 2019. Ocupa la tercera tinència d'alcaldia a la ciutat.

- Teresa Pallarès: repeteix com a secretària de finances amb 1.532 vots. Provinent del PSC i delegada del Govern a Tarragona, es perfila com a favorita en les primàries de Junts per ser candidata a Reus. El procés intern, que l'enfrontarà a Víctor Terradellas, s'haurà de repetir per errors en l'inicial. Es va estrenar a les files de Junts com a número dos per Tarragona a les eleccions del 2017.

- Jaume Giró: secretari d'impuls de l'Economia amb 1.648 sufragis ha estat el més votat d'entre els membres del bloc de la direcció. Conseller d'Economia des que es va formar el Govern, pel qual el va fitxar Jordi Sànchez després d'una llarga trajectòria en l'alta direcció empresarial. Tot i que ell assegura des de fa mesos que no s'ha fet militant, al partit indiquen que sí que n'és.

- Míriam Nogueras: coordinadora de cambres parlamentàries amb 1.637 vots. Ha estat la segona amb més suports al bloc de l'executiva. Portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, és de l'estricta confiança de Turull. Va estrenar-se en política com a independent a les llistes de Democràcia i Llibertat, la candidatura de CDC al Congrés prèvia a la fundació del PDECat, partit del qual va ser vicepresidenta fins l'estiu del 2020. Ja formava part de la direcció.

- Jaume Alonso-Cuevillas: secretari d'estratègies contra el lawfare amb 1.337 vots. Advocat de Puigdemont en els primers compassos de l'exili i també lletrat dels presos de Junts al principi del procés judicial, va fer el salt a la política activa com a diputat a Madrid i després va presentar-se a les primàries al Parlament. Forma part de l'entorn de Borràs, tot i que va plegar de secretari de la mesa després de criticar la confrontació "simbòlica".

- Damià Calvet: secretari d'àmbits sectorials amb 1.362 vots. Després de no renovar com a conseller, va ser nomenat president del Port de Barcelona. Proper a Josep Rull, va rebre el suport de Turull quan es va presentar a les primàries per ser candidat a la Generalitat, en les quals va perdre davant Borràs. Ja formava part de la direcció.

- Joan Canadell: secretari de suport a l'emprenedoria amb 1.348 vots. Va ser el guanyador de les primàries a Junts per escollir els primers deu llocs de la llista al Parlament, Borràs i Puigdemont al marge. Expresident de la Cambra de Comerç, conegut pel seu discurs desacomplexadament independentista i liberal, la seva estrena per la porta gran al Parlament va ser el dia que va criticar ERC en el debat de pressupostos. És una de les veus que defensen amb més entusiasme la celebració dels Jocs d'Hivern de l'any 2030 a Catalunya.

- Cristina Casol: secretària de repoblament i arrelament amb 1.094 vots. És diputada per Lleida des d'aquesta legislatura i és propera a la presidenta del Parlament.

- Montserrat Caupena: secretària d'actes amb 996 vots. Farà tàndem amb Meritxell Lluís, parella de Josep Rull, en la candidatura a les municipals a Terrassa.

- Violant Cervera: secretària de ciutadania i immigració amb 1.380 vots. És consellera de Drets Socials i considerada una dirigent propera a Turull. Ja formava part de la direcció.

- Jordi Fàbrega: secretari de polítiques de salut amb 1.269 vots. És diputat al Parlament per Lleida i fins fa uns mesos era alcalde de La Seu d'Urgell. Ja formava part de la direcció.

- Glòria Freixa: secretària de polítiques d'habitatge amb 1.284 vots. És diputada per Barcelona des de fa dues legislatures. Quan es va fundar el PDECat, va presentar candidatura amb Quim Claveguera -ara secretari general a Justícia- per liderar el partit a la capital catalana.

- Gemma Geis: secretària de polítiques de recerca amb 1.564 vots. Consellera de Recerca i Universitats, candidata per Girona a les últimes eleccions i propera al vicepresident Jordi Puigneró, és un dels perfils propers a Puigdemont que ha fet carrera política des del 2017. Ja formava part de la direcció.

- Montserrat Girbau: secretària d'afiliats amb 1.217 vots. Regidora a Moià i consellera comarcal, és la coordinadora del partit a la Catalunya Central.

- Marta Madrenas: secretària de desenvolupament comunitari amb 1.614 vots. Alcaldessa de Girona -tot i que no repetirà com candidata- i diputada, ja formava part de la direcció.

- Toni Morral: secretari de l'àrea metropolitana i pluralitat ideològica amb 1.205 vots. Delegat del Govern a Barcelona i exdiputat, va ser secretari general de la Crida Nacional per la República sota la batuta de Sànchez, a qui visitava una vegada a la setmana a Lledoners. Ja formava part de la direcció.

- David Saldoni: adjunt a la secretaria general i secretari de política municipal amb 1.424 vots. Fins ara ocupava la secretaria d'organització. Exalcalde de Sallent, té la confiança de Turull.

- Mònica Sales: secretària d'estudis i formació amb 1.471 vots. Tot i que va estrenar-se a les llistes de Junts a les Terres de l'Ebre com a representant del PDECat, ràpidament va simpatitzar amb l'esperit de Junts i ara n'és la portaveu parlamentària. Ja formava part de la direcció.

- Miquel Sàmper: secretari de polítiques de seguretat amb 1.066 vots. Va ser conseller d'Interior entre el setembre del 2020 i el maig del 2021. Tot i que el partit es va comprometre amb la seva continuïtat, l'alineació definitiva no el va incloure. Ara també és tertulià a RAC1.

- Aleix Sarri: secretari de política internacional amb 1.334 vots. Amb àmplia experiència en el flanc internacional, manté una relació estreta amb Puigdemont. Ja formava part de la direcció.

- Ester Vallès: secretària de polítiques animalistes amb 908 vots. S'ha estrenat com a diputada aquesta legislatura i és de la confiança de Borràs.

- Salvador Vergés: secretari de pagesia, pesca i energies renovables amb 1.315 vots. També ha debutat com a parlamentari arran de les eleccions de l'any passat. Molt actiu a xarxes i al territori, ha fet pinya amb altres diputats d'estil independent com Canadell.