Sànchez equipara el diàleg d'ERC amb una «humiliació continuada» en el comiat del lideratge de Junts

El fins avui secretari general reclama "tornar a tenir a tocar" el que no es va culminar el 2017 i situa com a prioritat, en clau de partit, combinar el retorn de la mobilització amb les responsabilitats institucionals

Jordi Sànchez s'acomiada avui de la secretaria general de Junts.
Jordi Sànchez s'acomiada avui de la secretaria general de Junts. | Junts
04 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:58h
L'espai Jean Carrère d'Argelers acull aquest dissabte la primera jornada del congrés de Junts, que servirà per escollir la nova direcció encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull. Agafen el relleu de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, que ha estat el primer en dirigir-se a la militància en la seva última intervenció com a secretari general. Ha estat un discurs dur contra el diàleg amb l'Estat tal i com està plantejat per ERC -a qui no ha citat directament-, perquè suposa una "humiliació continuada", tant pel que fa a l'espionatge polític amb Pegasus com a la manca de compliment de les inversions planificades a Catalunya. "Es tracta d'exigir un tracte digne", ha remarcat. Hi ha dues prioritats, segons ell: tornar a les grans mobilitzacions i tenir responsabilitats institucionals, especialment després de les eleccions municipals previstes pel maig de l'any vinent. "Hem de recuperar la il·lusió", ha recomanat el dirigent del partit, per "tornar a tenir a tocar" el que va passar la tardor de l'any 2017.

Segons Sànchez, Junts és un dels tres partits grans de Catalunya, en competència amb ERC i el PSC, la qual cosa ha situat com a èxit de l'etapa fundacional de la formació. "Nosaltres hem apostat per tenir una lleialtat insubornable a l'independentisme. Avui, el país només podrà ser si esdevé un estat independent en forma de república", ha ressaltat el fins avui secretari general del partit. "Espanya ja ens ha ensenyat que dins les seves fronteres no ens permet ser lliures, ni tan sols la possibilitat de gaudir de les nostres tradicions i de la nostra llengua. No podem invertir tot allò que els catalans generem amb els nostres recursos", ha ressaltat Sànchez. "Si poguessin, ens voldrien aniquilats. Ens voldrien fer desaparèixer. I ho intenten, a fe de Déu que ho intenten en cadascuna de les seves decisions", ha remarcat el dirigent independentista.

És aquí, segons Sànchez, on Junts té la responsabilitat de ser el primer partit del país. "Només amb la garantia que els municipis estiguin governats per nosaltres tindrem la possibilitat de posar el conjunt de l'entramat institucional al servei de la independència. Ja prou de promeses que no s'acaben concretant, de diàlegs que mai troben la possibilitat de concretar-se, de resoldre el conflicte amb el govern espanyol quan l'Estat ha continuat castigant sistemàticament la nostra voluntat d'exercir l'autodeterminació. Sempre hem apostat per una sortida democràtica al conflicte. Ningú més que Junts podrà alçar la bandera del diàleg. Però ningú més que Junts està autoritzat per dir que no hi ha cap possibilitat de diàleg. L'únic diàleg que hi ha són les escoltes il·legals", ha indicat en referència al Catalangate, que ha congelat les relacions amb l'Estat.

"Argelers és també la nostra terra, malgrat que hi hagi fronteres que durant segles han intentat dividir el nostre país. La gran paradoxa és que no podem abraçar els nostres exiliats a l'Estat, però sí al nostre país", ha ressaltat el fins avui secretari general, que ha recordat que la localitat nord-catalana té una relació llarga amb l'exili, concretament el republicà, després de la Guerra Civil. "Les condicions eren molt diferents a les actuals, però ja s'hi van acollir molts catalans il·lustres que van liderar el període republicà i van defensar Catalunya de l'embat feixista", ha remarcat. "Seria immoral comparar l'exili dels nostres homes i dones amb el dels nostres avantpassats, però ha de quedar molt clar que, mentre hi hagi un exiliat, la ignomínia de l'Estat i la vulneració de la democràcia torna a quedar al capdavant. Mai Junts ni la majoria dels catalans deixarem abandonats ni en l'oblit cap dels nostres exiliats", ha insistit Sànchez.

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha recordat l'abraçada que s'han fet aquest matí, cap a les 11.15, els exiliats i els presos indultats dalt de l'escenari mentre sonava el No surrender de Bruce Springsteen. En el torn d'agraïment als partits i entitats que s'han acostat a Argelers, Sànchez ha demanat que, quan "es torni a fer" -en referència a la tardor del 2017-, no pot ser "endebades". A la Catalunya Nord s'hi han desplaçat dirigents d'ERC, del Moviment d'Esquerres, d'Unitat Catalana -el partit associat a Junts de la Catalunya Nord-, d'Òmnium Cultural i de l'ANC.