INDÚSTRIA

Torrent inaugura la nova planta d'hidrogen verd d'Indox, pionera a Catalunya

El conseller d'Empresa i Treball ha destacat l'oportunitat que té el país per ser competitiu i posicionar-se a escala mundial en el sector de l'hidrogen gràcies a la planta

La capacitat d'hidrogen de la planta permet cobrir el 10% de les necessitats tèrmiques de la planta | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 3 de juny de 2022 a les 14:31 |
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha inaugurat aquest divendres la nova planta d'hidrogen verd d'Indox Energy Systems, ubicada a les instal·lacions que l'empresa té a Fonolleres, a Granyanella (Segarra). L'energia generada es reutilitzarà per als processos de cabina de pintura i calefacció de l'organització. D'aquesta manera, Indox, amb seu a Anglesola (Urgell), es converteix en la primera planta industrial de Catalunya que produeix aquesta energia i la reutilitza en els seus propis processos.

Torrent ha destacat l'oportunitat que té el país per ser competitiu i posicionar-se a escala mundial en el sector de l'hidrogen. La nova planta compta amb una tecnologia innovadora d'última generació. A través del procés electroquímic de l'electròlisi, la companyia obté l'hidrogen verd mitjançant energia elèctrica que prové de l'energia solar fotovoltaica procedent dels panells de la seva coberta. D'aquesta manera, obté un combustible, procedent de fonts renovables que, a més a més, permet el seu emmagatzematge, transport i utilització. Una vegada obtingut l'hidrogen, s'acumula en un tanc, dissenyat i construït per la mateixa companyia que permet emmagatzemar energia.


La planta té una capacitat de 3.600 metres cúbics per any d'hidrogen, que permet cobrir el 10% de les necessitats tèrmiques de la fàbrica de Fonolleres. No obstant això, la xifra es reduirà al 5%, degut a la normativa vigent del 5% com a concentració màxima de mescla d'hidrogen versus el gas natural. Des de l'empresa, demanen una modificació de la llei per poder ampliar aquest topall.

Amb aquesta planta, Indox vol ser un referent de la transformació energètica cap a energies lliures de carboni i, per tant, cap a la sostenibilitat. El seu director general, Albert Milé, ha recordat que la firma ja va ser un referent en el sector del gas natural liquat (GNL) i que ara volen ser "partícips directes" en el de l'hidrogen verd. "Volem ser una empresa de referència en el món de l'hidrogen i ens han de veure com a proveïdors globals de solucions integrals d'hidrogen", ha indicat.


El conseller Torrent ha elogiat el projecte i ha assegurat que l'hidrogen "és un element clau" en el repte de la transformació del model productiu del país des del punt de vista de la sostenibilitat i de la competitivitat. I és que, segons Torrent, l'hidrogen verd dona a Catalunya l'oportunitat de posicionar-se en la cursa de la transició energètica a escala europea i mundial. "Històricament no hem tingut recursos ni grans possibilitats de produir energia, però ara sí que ho podem fer i amb l'actual paradigma podem fer hidrogen. Per tant, podem ser competitius i ho hem d'aprofitar", ha manifestat.

Indox Energy Systems es va fundar l'any 1967 i compta amb tres centres productius a Ponent, que sumen més de 40.000 metres quadrats de superfície en instal·lacions i donen feina a 150 persones. A nivell internacional, el mercat italià és la seva prioritat, tot i que des d'Acció, l'agència de competitivitat del departament d'Empresa i Treball, els estan assessorant per accedir a nous mercats.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació