Aragonès referma el compromís de l'executiu amb la Formació Professional: «És la legislatura de l'FP»

El president de la Generalitat destaca l'augment del 34% de places i la modificació de la normativa per garantir la continuïtat formativa de l'alumnat

Pere Aragonès durant la inauguració del II Congrés de la FP
Pere Aragonès durant la inauguració del II Congrés de la FP | EP
NacióDigital
01 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:47h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest dimecres l'aposta del Govern per la formació professional (FP) i ha assegurat que una de les prioritats de l'Executiu és "no excloure a ningú" que vulgui formar-se en el sistema. "Aquesta és la legislatura de l'FP", ha afirmat en l'obertura de l'II Congrés Internacional de la Formació Professional de Catalunya que impulsen Pimec, Foment del Treball, CC.OO. Catalunya i UGT Catalunya al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Aragonès ha posat en relleu que han creat la comissió rectoracom a màxim òrgan de governança en el sistema d'FP, han empès el desplegament del decret per a impulsar l'Agència d'FP de Catalunya -que ha descrit com l'"autèntic motor del sistema- i l'aprovació del nou Pla general d'FP de Catalunya.

El president també ha destacat el mètode integrat de prospecció, planificació i orientació Oferta FP 365, l'increment del 34% de places respecte a 2021 amb un total de 413.000, i la modificació de la normativa per a garantir la continuïtat formativa de l'alumnat i evitar l'abandó prematur dels estudis. Per a Aragonès, la planificació del pròxim període s'ha de fer seguint l'Informe de necessitats formatives que està elaborant l'Agència d'FP de Catalunya, que estarà basat en "evidències, dades, necessitats reals i amb una forta concentració sectorial", ha detallat.

El president ha afirmat que aquesta planificació comptarà per primera vegada amb l'aval de les organitzacions sindicals i empresarials i, sobre la base dels criteris de priorització que determini l'informe, es farà la convocatòria dels primers 40 centres d'FP integrada.

 La ministra Pilar Alegría parla d'una "prioritat de país" 

La ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, ha participat en l'obertura del congrés per videoconferència en la qual ha afirmat que la transformació de l'FP s'ha convertit en una "prioritat de país". És una prioritat perquè es dona una "feliç coincidència entre la necessitat i l'oportunitat". Els agents socials comparteixen diagnòstic, ha explicat, de problemes i solucions: un atur juvenil endèmic i la falta de personal adequadament format.

En aquesta línia, ha subratllat el nivell d'ocupabilitat dels titulats d'un grau mitjà i un grau superior i ha aplaudit haver trobat el "camí que necessiten" els joves i les empreses de l'Estat amb l'FP. Alegria ha demanat la implicació de les pimes per a estendre la formació dual amb pràctiques en les seves entitats: els ha instat a acollir a alumnes en pràctiques per a formar als seus "futurs empleats". També ha parlat de la necessitat d'impulsar un procés d'acreditació de competències perquè els treballadors augmentin la seva ocupabilitat i les empreses puguin localitzar aquells perfils professionals que necessiten, una mesura contemplada en la nova Llei d'FP, segons ha informat.

 El president de Pimec celebra que l'FP "torna a estar en boca de tots"
El president de Pimec, Antoni Cañete, ha assegurat que aquest congrés és "molt important" per a reflexionar, recollir les inquietuds del sector i treballar al costat de la societat civil en un àmbit tan important com l'FP. En aquesta línia, també ha celebrat que aquesta mena de formació "torna a estar en boca de tots" i ha assegurat textualment que els agents socials que organitzen aquest congrés porten aquesta formació com un element transcendent i de bandera.