Vox, Ciutadans i PP portaran el decret pel català al Consell de Garanties Estatutàries

El partit d'Inés Arrimadas denuncia Cambray a la Fiscalia i les entitats Hablamos Español i Convivencia Cívica Catalana porten la maniobra del Govern al TSJC

Carlos Carrizosa (Ciutadans), Ignacio Garriga (Vox) i Alejandro Fernández (PP), al Parlament
Carlos Carrizosa (Ciutadans), Ignacio Garriga (Vox) i Alejandro Fernández (PP), al Parlament | ACN
01 de juny del 2022
Actualitzat a les 15:00h
L'espanyolisme -partits i entitats- posarà totes les traves possibles a la resposta del Govern per frenar el 25% de castellà a les aules. Aquest dimecres, Vox, Ciutadans i PP han anunciat que portaran el decret llei de l'executiu al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) per intentar torpedinar la via que l'executiu i una majoria parlamentària han construït per mirar de protegir el català a l'escola. Els ultres havien descartat recórrer al CGE -un organisme que, diuen, no serveix per res- però finalment se sumaran als altres dos partits.

L'objectiu no és altre que posar "traves" a les "trampes i incompliments" del Govern, que dimarts ja va traslladar als centres educatius un formulari per validar els projectes lingüístics i va comunicar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que la sentència del 25% és "inaplicable". Els tres partits consideren que el decret llei és contrari a la sentència dels jutges i ja han anunciat que també presentaran recurs del Tribunal Constitucional (TC). 

Paral·lelament, Ciutadans ha interposat una denúncia a la Fiscalia contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray. "No deixarem d'utilitzar ni una eina democràtica per defensar els drets dels catalans i defensar-nos del Govern", ha dit la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, acompanyada del líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, i la presidenta del grup municipal de Barcelona, Luz Guilarte. Segons Arrimadas, la resposta del Govern al 25 és "clarament un intent de desobediència".

Qui també ha denunciat Cambray per "desobeir" el 25% han estat les entitats espanyolistes Hablamos Español i Convivencia Cívica Catalana. En aquest cas, han denunciat el conseller davant del TSJC i critica que les instruccions enviades als centres insten a desobeir el mandat del tribunal. "És una clara estratagema per no a no complir la sentència", argumenten. Si s'accepta la denúncia, les entitats demanen començar la investigació interrogant Cambray.