Deu països on és millor no viatjar aquest estiu

Guerres, dictadures, Covid o inseguretat són alguns dels motius pels quals és recomanable no visitar aquests territoris

Aeroport en temps de Covid-19
Aeroport en temps de Covid-19 | Europa Press
Lluís Girona
04 de juny del 2022
Actualitzat el 05 de juny a les 12:41h
Arriba l'estiu i sempre és una bona opció fer un viatge a l'exterior per descobrir món. Ara bé, mentre que hi ha molts indrets que poden ser autèntiques joies per passar-hi uns dies durant aquest període, hi ha altres territoris del món que és millor evitar davant possibles ensurts.

N'hem seleccionat deu que, per guerres, dictadures, Covid o inseguretat, és preferible no viatjar-hi.

El motiu és evident i conegut per tothom: la invasió russa i una guerra que s'allarga ja més de tres mesos. El país va ser envaït militarment la matinada del passat 24 de febrer i des de llavors milers de persones han decidit refugiar-se en altres territoris. El ministeri d'Exteriors recomana no visitar Ucraïna "sota cap circumstància" i abandonar-la immediatament si es pot fer de forma segura, davant un conflicte bèl·lic que ja ha deixat com a mínim més de 40.000 persones mortes, tant militars com civils. 

I el mateix passa en el cas del país invasor. El ministeri d'Exteriors recomana valorar no viatjar a Rússia i també aconsella als ciutadans que encara hi siguin abandonar temporalment el país. En aquest sentit, el govern espanyol recorda que el govern de Vladímir Putin persegueix amb condemnes de presó les persones que critiquin la invasió o l'actuació de l'exèrcit rus. A més, posa especial èmfasi en evitar les províncies que facin frontera amb Ucraïna. La guerra econòmica oberta amb Europa també és un motiu per no trepitjar Rússia durant un bon temps.

El tercer en discòrdia també es veu afectat per la guerra que fa tres mesos ocupa les portades de tots els mitjans. El paper bielorús de suport indirecte de la invasió russa d'Ucraïna fa que el ministeri d'Exteriors desaconselli "rigorosament" viatjar el país presidit per Aleksandr Lukaixenko. A més, el govern espanyol també demana abandonar "immediatament" el país en cas de ser-hi, a través de carretera, i cap a territoris fronterers com Polònia, Lituània i Letònia.

Ara fa prop d'un any els talibans es van apoderar del control del país, després de 20 anys de guerra contra Occident. L'estiu passat les forces de diferents països de l'OTAN van haver de fugir de Kabul, davant l'arribada del règim talibà. Durant els primers mesos des del canvi de govern s'ha produït una regressió de drets fonamentals, especialment contra la dona. La situació encara és d'inseguretat i de violència, motiu pel qual el ministeri d'Exteriors desaconsella "sota cap circumstància" viatjar-hi.

Israel i Palestina
Un dels conflictes més llargs de la història recent encara està ben viu entre Israel i Palestina. El punt principal de la guerra se situa des de fa anys a la Franja de Gaza, però a la resta del territori en disputa es produeixen constantment manifestacions i concentracions que solen acabar en violència i actuacions de les forces de seguretat. El maig de l'any passat van morir més de 250 persones i hi va haver més de 2.000 ferits en l'enfrontament entre manifestants palestins i la policia israelita. El Ministeri d'Exteriors espanyol no desaconsella viatjar-hi, però demana extremar precaucions.

Corea del Nord
Corea del Nord no està en guerra però és del tot desaconsellable viatjar-hi per tractar-se d'una dictadura totalitària. Des que es va establir la separació amb el sud, la dinastia familiar que controla el país el manté totalment tancat i en transcendeix molt poca informació a l'exterior. Els controls per accedir-hi són molt restrictius i, per si no fos poc, des de fa unes setmanes està patint un creixement de contagis per Covid que, segons les poques dades que transcendeixen, han posat en el nivell més alt d'alerta el país. Precisament per aquest brot, el ministeri d'Exteriors recomana no viatjar-hi.

Viatjar a la Xina no comporta cap risc aparent per a la seguretat, però és que directament és molt difícil poder-hi entrat. La política Covid zero que encara manté el país és especialment restrictiva i només permet l'entrada de ciutadans estrangers en viatges imprescindibles. A més, cal la pauta completa de vacunació per poder accedir-hi i també és obligatòria una quarantena en arribar. La mascareta encara és obligatòria a bona part dels llocs.

El Japó segueix encara una política Covid molt semblant a la de la Xina. Només poden entrar-hi ciutadans de l'exterior per raons essencials i cal tenir la pauta de vacunació completa. A més, el país nipó ha decidit iniciar una prova pilot amb només 50 persones d'origen internacional per monitorar el seu viatge: tots han d'estar vacunats de la pauta completa i només podran triar dos itineraris pel país.

Somàlia és el país més perillós del món i això és motiu suficient per no viatjar-hi. Per si encara hi ha dubtes, el ministeri d'Exteriors del govern espanyol desaconsella viatjar-hi "sota cap circumstància" davant l'elevat risc de segrestos i atemptats terroristes, a més de pirateria en zones de costa.