Atenció personal i menys de tres minuts d'espera: què suposa la nova llei del client

El govern espanyol aprova una norma que obligarà les empreses a respondre les reclamacions abans de quinze dies

Yolanda Díaz, Isabel Rodríguez i Alberto Garzón dsprés del consell de ministres
Yolanda Díaz, Isabel Rodríguez i Alberto Garzón dsprés del consell de ministres | Europa Press
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:18h
El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts en consell de ministres l'avantprojecte de llei d'atenció al client. Es tracta d'un text que donarà un "sòl de protecció important" als usuaris, en paraules del ministre de Comerç, Alberto Garzón. El projecte fixa un límit de temps de tres minuts perquè un client sigui atès per telèfon, posant fi d'aquesta manera a situacions quotidianes d'abús en el consum. La llei prohibirà que s'atengui al consumidor d'una manera exclusivament automàtica i que si el client ho exigeix, se l'atengui personalment.

La nova llei, que ara haurà de tramitar-se en el Congrés, busca millorar el servei d'atenció dels clients i posar fi a les llargues esperes al telèfon, a respostes per part de robots o contestadors automàtics, i a la impossibilitat d'interlocutar amb una persona de l'empresa consultada. El ministre Garzón ha destacat "l'impacte social" que tindrà la nova llei.

Les empreses estaran obligades a resoldre les reclamacions en un termini màxim de 15 dies, però quan es tracti de serveis essencials com l'electricitat, el gas, l'aigua o internet, l'empresa ha de facilitar informació en dues hores. Un cop s'aprovi, la nova normativa serà d'aplicació en empreses de subministraments de gas i energia, transports, comunicacions audiovisuals i, en general, a totes aquelles de més de 250 treballadors o 50 milions d'euros en facturació.