La Moncloa justifica els incompliments: «Catalunya lidera les inversions el primer trimestre»

L'executiu espanyol afirma en relació a les instruccions de la Generalitat a les escoles que "s'han de complir les sentències"

La ministra Isabel Rodríguez, la vicepresidenta Yolanda Díaz i el ministre Alberto Garzón aquest dimafrts
La ministra Isabel Rodríguez, la vicepresidenta Yolanda Díaz i el ministre Alberto Garzón aquest dimafrts | Europa Press
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:48h
El govern espanyol ha assegurat aquest dimarts, sobre les queixes del Govern català pels incompliments de l'Estat en les inversions a Catalunya, que Catalunya "està liderant les inversions amb 165,9 milions executats en aquest primer trimestre". El que suposa, segons la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, un 60% més que l'any anterior. El Govern ha acusat l'estat d'"abandonar els catalans" i ha anunciat que enviarà requeriments a dos ministeris per reclamar explicacions sobre les execucions pressupostàries. 

La portaveu, Isabel Rodríguez, ha dit que s'han viscut dos anys molt difícils per la pandèmia, i això ha tingut una repercussió en totes les administracions públiques. Ha recordat que durant la discussió sobre pressupostos, van acordar amb ERC una comissió de seguiment d'aquestes inversions i estan disposats a reunir-se quan calgui. Sobre la trobada pendent entre Pedro Sánchez i el president Pere Aragonès, Rodríguez ha afirmat que és una qüestió que depèn tan sols de "la intensitat de les agendes".   

Rodríguez ha destacat la millora en les relacions entre l'executiu i els governs de les comunitats autònomes: "És un fet incontestable la importància que li hem donat a la cogovernança amb les comunitats autònomes i l'impuls a les relacions bilaterals amb Catalunya i amb totes les altres, que estava estancada". Ha afegit que totes les comunitats han rebut el major finançament de l'Estat de tota la història, sense excepció". Des del 2018, han rebut 130.000 milions més que en l'anterior legislatura. 

El govern espanyol ha assegurat aquest dimarts que "s'han de complir les sentències i els mandats dels jutges", sobre el document enviat per la Generalitat a les escoles catalanes per donar compliment a la sentència del TSJC. Ho ha dit la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.  

La portaveu ha subratllat el compromís de l'executiu per "posar en valor totes les llengües de l'Estat" i ha destacat que el govern espanyol "estima i valora" la llengua catalana i no volm que sigui un motiu de discòrdia partidista. 

El Govern català va aprovar dilluns, en una reunió extraordinària, el decret llei elaborat per esquivar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposava un 25% de castellà a les aules. El Departament, en paraules del conseller Josep Gonzàlez-Cambray, ha assumit "tota la responsabilitat" dels projectes lingüístics.

"La màxima prioritat és fer el que calgui per protegir jurídicament els mestres, les direccions i els projectes davant dels tribunals. Fem un escut legal dels centres educatius", ha apuntat el conseller d'Educació aquest dimarts, i també ha situat com a clau que no es fixin percentatges a les aules, com sí defensa el TSJC. "Màxima protecció jurídica i instruccions molt clares", ha volgut resumir Cambray.

El nou decret del Govern català, les instruccions, les enquestes d'ús sociolingüístic a Catalunya i la proposició de llei que està en marxa al Parlament -gràcies al suport d'ERC, els comuns, Junts i el PSC- formen part de la resposta enviada al TSJC, que va fixar el 31 de maig -avui mateix- com a data límit per complir amb la sentència sobre el 25% de castellà a les aules.