El govern espanyol aprova el pla estratègic d'economia social i cures, dotat amb 800 milions

Yolanda Díaz assegura que l'executiu està fent una "transformació silenciosa" mentre l'oposició es dedica a "fer soroll"

Barcelona Cuida, un dels molts projectes centrats en les cures
Barcelona Cuida, un dels molts projectes centrats en les cures | Adrià Costa
31 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:42h
El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts el PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica) per a l'economia social i de cures, que està dotat amb 800 milions d'euros. La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, l'ha explicat en la compareixença posterior a la reunió de l'executiu a la Moncloa i l'ha definit com una mostra més de la "transformació silenciosa" de l'economia espanyola que està fent l'executiu. Ha contraposat aquesta actuació del govern amb una oposició que es dedica a "fer soroll".

Díaz ha afirmat que la de les cures és "la gran revolució pendent". La inversió rep aportacions dels fons Next Generation i, en paraules de Díaz, té com a gran objectiu "posar les cures en el centre de la política del país". Les entitats que conformen tot l'ecosistema de cures dona treball de manera directa i indirecta a 2,2 milions de persones. En el pla estratègic, adreçat al teixit empresarial de l'economia social, participen fins a dotze ministeris de manera coordinada. 

El PERTE aprovat avui té dos grans objectius, segons ha detallat Yolanda Díaz: el desenvolupament de l'economia social i l'enfortiment dels serveis centrats en les cures. Es pretén professionalitzar al màxim el sector i modernitzar l'accés a les cures essencials, enfortint les pimes del sector i facilitant la col·laboració entre elles. En definitiva, en paraules de la vicepresidenta, es tracta de crear un gran hub d'avantguarda en economia social. El sector de l'economia social suposa el 10% del PIB espanyol

Un aspecte important del projecte és fomentar la formació, la qualificació i la requalificació dels professionals del sector, promoure projectes d'habitatge col·laboratius i millorar de manera significativa l'atenció donada als més de 50.000 nens, nenes i adolescents integrats en el sistema de protecció social. 

El consell de ministres també ha aprovat un pla d'ocupació adreçat específicament a Andalusia. Ho fa just quan falten dos dies de l'inici de la campanya electoral a Andalusia