L'Ajuntament justifica el desnonament a l'home de Bon Pastor que es va suïcidar perquè «rellogava» l'habitatge

La regidora Lucía Martín assegura que el resident es negava a aportar informació als serveis socials, amb qui havia pactat una entrega de claus per a aquest dilluns

Lucía Martín, regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona
Lucía Martín, regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona | Arxiu ND
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:37h
La persona que es va suïcidar aquest dilluns en un desnonament al barri del Bon Pastor no era la titular del contracte de lloguer. Així ho ha explicat la regidora d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, aquest dimarts, que ha matisat que la titular era la seva mare, morta des del 2018, moment en què es detecta l'impagament del lloguer.

Els serveis socials de Barcelona, tal com ha repetit Martín, havien intentat establir contacte amb la persona que residia a l'habitatge des de llavors, però mai van aconseguir una resposta per part seva. El 2019 van emetre un requeriment formal per estudiar la situació de l'home i, a més, es van rebre queixes veïnals de la finca per malestar i entrades i sortides constants des del pis. 

"Hi havia antecedents de queixes per molèsties i mal ús de l'habitatge, que apuntaven a un relloguer, a més d'una negativa a aportar informació als serveis socials", ha dit Martín, que ha assegurat que sol·licitar una demanda d'habitatge públic és un fet "excepcional". L'Ajuntament, doncs, ha reiterat que la funció dels serveis socials és protegir les situacions de vulnerabilitat i garantir el dret a l'habitatge, però l'home que residia al pis es negava a relacionar-s'hi.

La sospita de l'Ajuntament es va fer efectiva quan l'octubre del 2020 una persona es va acostar als serveis socials per denunciar que l'havien fet fora del pis del Bon Pastor. Així, l'home que hi residia sense pagar el lloguer, rellogava habitacions a tercers. La data inicial de desnonament es va concertar per al 12 de maig del 2022, però finalment es va aturar i es va acordar amb el resident una entrega de claus per a aquest darrer dilluns de maig.

L'home es va acostar als serveis socials, on se li van donar les informacions i tràmits a seguir per fer l'entrega, però després va deixar de relacionar-se amb els serveis i va fer saber que no volia cap suport. Aquest dilluns, els operaris es van apropar a l'habitatge per a l'entrega de claus, "sense policia", ha remarcat Martín, i es van trobar el pis buit. Un cop iniciada la "recuperació de l'habitatge" -canvi de panys i portes- va arribar el resident, es va apropar al balcó i va decidir posar fi a la seva vida. 

"Davant de situacions en què ens trobem usos anòmals o fraudulents i no hi ha possibilitat d'establir vincle per aconseguir acompanyar la persona i oferir-li una alternativa, no podem deixar que la convivència a la finca es degradi i es faci un mal ús de l'habitatge", ha conclòs Martín, alhora que ha reiterat l'excepcionalitat dels fets
Arxivat a