Òmnium exigeix el compliment dels acords pel català: «No donem cap xec en blanc a ningú»

L'entitat reclama alternatives al Govern i al Parlament en cas que les iniciatives polítiques no siguin suficients per frenar l'ofensiva dels tribunals

Xavier Antich, en una imatge d'arxiu
Xavier Antich, en una imatge d'arxiu | ACN
30 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:09h
Òmnium Cultural exigirà el compliment estricte dels acords sobre la llengua per tal que es garanteixi la vehicularitat del català a l'escola i la protecció jurídica dels centres i els docents. Així ho ha manifestat aquesta tarda el president de l'entitat, Xavier Antich, després que el Govern hagi aprovat en un consell executiu extraordinari el decret per protegir les direccions dels centres davant la sentència del 25% de castellà. "No donem cap xec en blanc a ningú", ha remarcat Antich. 

En aquest sentit, Antich ha demanat a les institucions treballar alternatives per si la resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no és suficient per frenar l'embat dels tribunals contra l'escola catalana. "Els atacs al català i a l'escola són constant i per protegir-los cal ser ambiciosos i molt exigents", ha dit, i ha reclamat "un pla B, C i D" perquè els tribunals "treguin les urpes" del sistema educatiu.

En l'ofensiva dels jutges contra l'escola, Òmnium veu una estratègia de l'estat espanyol per dividir la societat catalana. "La imposició de percentatges busca fracturar la societat", ha dit Antich, que ha recordat que atacar l'escola és "atacar el consens, l'espai de convivència i la igualtat d'oportunitats". "Cal enfortir els grans consensos", ha insistit el president de l'entitat.

La setmana passada, ERC, Junts, PSC i comuns van arribar a un acord per donar resposta a la sentència del 25% de castellà i defensar la immersió lingüística. La CUP s'hi va mostrar en contra, i entitats com Plataforma per la Llengua, l'ANC, USTEC o la Intersindical també. Òmnium, en canvi, va avalar l'acord del Parlament, fet que li va comportar crítiques per part d'alguns sectors.