1 de 10
Mapes interactius

Nou incompliment flagrant: l'Estat només executa un terç de les inversions previstes a Catalunya el 2021

Un comboi de la R3 de Rodalies, a Gurb. | Adrià Costa
per Roger Tugas Vilardell, Barcelona, Catalunya | 30 de maig de 2022 a les 13:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els compromisos d'inversions per a Catalunya pactats i inclosos als pressupostos van tornar a quedar en paper mullat el 2021. Segons les dades d'execució fetes públiques aquest dilluns, el govern espanyol i el seu sector públic només hi van gastar poc més d'un terç d'allò compromès, menys que en cap altre territori. Mentre, la inversió a Madrid va suposar finalment un 84% superior a allò contemplat als pressupostos, sortint beneficiat molt per sobre que qualsevol altre regió.
 


En concret, el govern espanyol va acordar per aconseguir el suport d'ERC als comptes inversions per valor de 2.068,1 milions d'euros a Catalunya, però finalment només n'ha executat 739,8 milions, el 35,8%. A l'altre cantó de la balança, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es queixava que el seu territori tan sols tenia previstos 1.133,9 milions en despesa, malgrat que la factura final s'ha disparat fins als 2.086 milions.

Els altres territoris que han rebut més inversió de l'esperada -tot i que per sota de l'exagerada desviació de Madrid- han estat Castella-la Manxa (+19,8%), La Rioja (+18,2%) i Aragó (+8,6%). En canvi, aquells on l'execució ha estat menys generosa -per bé que no tant com a Catalunya- són Astúries (40,5% del pressupost), Andalusia (41,9%), País Valencià (42,3%) i Cantàbria (50,9%).


Igualment, Catalunya és el tercer territori amb una despesa més baixa per habitant, de tan sols 95,1 euros per català. Només resta per sota Navarra, amb 75,6 euros però essent un territori foral, i el País Valencià, un altre territori històricament perjudicat per l'Estat, amb 92,7 euros invertits per habitant. Són xifres molt llunyanes als 383,7 euros per cada habitant de Múrcia, els 333,9 euros per cadascun de l'Aragó i els 307,7 euros per cadascun de Madrid.
 


D'aquesta manera, Catalunya tan sols va rebre un 9% del total d'inversions de l'Estat i el seu sector públic durant el 2021, un percentatge molt per sota del 16,4% del seu pes en la població. La descompensació es veu també en aquest cas respecte Madrid, on hi viu el 14,3% d'espanyols i, en canvi, ha rebut el 25,5% de la inversió estatal de l'any passat, més d'un de cada quatre euros. Igualment perjudicat és el País Valencià, amb un pes poblacional equivalent al 10,7% de l'Estat i on s'hi van destinar el 5,7% d'inversions.
 


Més informació en uns minuts.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

També hauries de llegir
Fa 36 setmanes

El transport públic, una assignatura encara massa pendent

Participació