Els comuns confien que la llei del català servirà per frenar els tribunals

En Comú Podem mostra predisposició per donar suport al Parlament al decret llei per protegir els docents que aprova aquest dilluns el Govern

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, en roda de premsa aquest dilluns
El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, en roda de premsa aquest dilluns | Catalunya en Comú
30 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:38h
La política catalana arrenca la setmana amb un ull posat en el Consell de Garanties Estatutàries i l'altre en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. ERC, Junts, PSC i En Comú Podem estan a expenses de l'informe que està elaborant l'ens estatutari per respondre a la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules a partir d'aquest dimarts, quan expira el termini fixat pel tribunal. Els comuns s'han mostrat convençuts que la llei és "sòlida i robusta" i confien que serveixi per protegir el català, malgrat que admeten que molt probablement aquesta no serà la darrera batalla judicial sobre aquesta qüestió.

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha traslladat un missatge de "calma", tot i que ha argumentat que l'escenari més idoni seria aprovar la llei "el més aviat possible". El CGE, que ha estat invocat per Cs, Vox i PP, ha de determinar si la llei s'ajusta a l'Estatut, cosa que implica que l'informe podria arribar més tard de l'ultimàtum establert per executar la sentència. Cid ha afirmat que els partits han treballat "intensament" per intentar aprovar la llei abans d'aquesta data i, tot i que ha celebrat que Junts hagi retornat al consens, ha advertit que aquesta situació no s'hagués donat si no s'hagués "prioritzat interessos de partit per sobre dels del país".

Mentre el dictamen no arriba, el Govern aprovarà aquest dilluns el decret llei que ha de servir per protegir les direccions dels centres educatius dipositant la responsabilitat última dels projectes lingüístics en la conselleria d'Educació. Els comuns no posen, d'entrada, gaire entrebancs per donar suport a un text que haurà de ser validat al Parlament i pel qual han fet aportacions, però han insistit que és la llei la que garanteix una estructura jurídica per protegir el català a l'escola. És per aquest motiu que han insistit en la urgència per convocar un ple extraordinari per aprovar la norma un cop tinguin sobre la taula el pronunciament del CGE.