SALUT

Un nou enfocament contra el càncer de pulmó aconsegueix reduir completament el tumor en el 37% de pacients

La investigació, duta a terme per investigadors de l'Estat, és una veritable fita mèdica, ja que fins ara, només un 6% dels malalts aconseguia aquests resultats

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 27 de maig de 2022 a les 18:14 |
Una imatge d'arxiu d'un pacient amb fibrosis pulmonar | EP
Investigadors espanyols han trobat un nou enfocament en el tractament del càncer de pulmó que ja suposa un canvi de paradigma per a tractar aquest grup de pacients. La troballa és una veritable fita mèdica perquè augmenta fins al 36,8% el nombre de pacients que aconsegueixen una reducció completa del tumor, enfront del 6% que s'aconseguia fins ara amb l'enfocament tradicional.

D'aquesta manera, l'equip de científics, que forma part del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) obre la porta a augmentar el percentatge de pacients que aconsegueixen una remissió completa del seu tumor a llarg termini. Es tracta d'un gran avanç si es té en compte que en l'actualitat només un 30% dels pacients amb aquesta mena de tumor en estadis inicials sobreviu més enllà dels cinc anys.


En el moment del diagnòstic, més d'un terç dels pacients amb càncer de pulmó tenen la malaltia en estadi inicial o localment avançat. En aquest escenari, ni la cirurgia ni la radioteràpia per si soles acostumen a portar bons resultats. "En aquests casos sol haver-hi micrometàstasi en algun gangli, per la qual cosa la majoria dels pacients eventualment recauen. De fet, dos terços tenen recaigudes sistèmiques", ha assenyalat Mariano Provencio, president del GECP, cap d'oncologia de l'Hospital Puerta de Hierro (Madrid), i investigador principal de l'estudi.

En què consisteix exactament el nou enfocament? La nova estratègia terapèutica, que implica patòlegs, cirurgians, oncòlegs i radioterapeutes, consisteix a administrar la quimio-immunoteràpia abans de la cirurgia en pacients en estadis precoços. "Parlem d'un canvi en l'abordatge i l'estratègia terapèutica. Hem trobat una millora significativa que pot encaminar-nos a la cura d'un gran nombre d'aquests pacients després de dècades sense avanços", ha detallat Provencio.

Aquest enfocament, també permetria elevar el nombre de pacients que finalment poden ser operables: "És possible que més persones s'operin amb aquest enfocament perquè aquest tractament és més efectiu per a reduir la grandària del tumor, sense afegir molta toxicitat", ha relatat el doctor Provencio.


Un dels punts forts de l'estudi espanyol és que se centra en pacients amb estadi localment avançat IIIA, amb més necessitat de millores clíniques. Per al president del GECP, "les dades del GECP contribueixen en gran manera a establir un únic estàndard d'atenció per a la malaltia operable en estadi III que aporta grans beneficis". Precisament, els bons resultats han motivat una aprovació ràpida per part de l'Agència Nord-americana del Medicament (FDA, per les seves sigles en anglès) perquè aquesta mena de tractament estigui disponible en centres hospitalaris nord-americans. "Esperem que Europa i, per tant, Espanya, segueixin aquest camí perquè sens dubte és un clar benefici per a pacients amb un tumor d'alt impacte", ha conclòs.

Les dades de l'estudi es presentaran el pròxim 5 de juny, en el Congrés de la Societat Americana d'Oncologia (FÀSTIC). L'estudi, batejat amb el nom de NADIM II, va reclutar 86 pacients procedents de vint centres hospitalaris espanyols.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació