Barcelona prohibeix l'obertura de nous supermercats i forns amb obrador a Ciutat Vella

La mesura és temporal, a l'espera que s'aprovi el nou Pla d'Usos al districte, que no inclou la Rambla

Un supermercat 24 hores a la capital catalana
Un supermercat 24 hores a la capital catalana | Vicente Zambrano
NacióDigital
27 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:49h
No s'obriran més supermercats ni superserveis de més de 400 metres quadrats, ni forns amb obrador, ni oficines de canvi de moneda a la Ciutat Vella. Així ho ha decidit l'Ajuntament de Barcelona, que ha suspès temporalment l'obertura d'aquest tipus d'establiments en llocs saturats de la zona, a l'espera que s'aprovi el nou Pla d'Usos del districte, que no inclou la Rambla, i que s'espera que estigui enllestit i aprovat aviat. 

El nou Pla, també preveu incrementar les activitats culturals i esportives i regular els establiments alimentaris de venda majorista, que s'equiparan a la implantació del comerç minorista pel que a fa les condicions per a l'obertura. Amb aquest canvi, el consistori vol evitar que es faci venda de comerç minorista des d'establiments alimentaris de venda al major.

També s'ha previst aplicar als supermercats de més de 400 metres quadrats les mateixes condicions d'implantació que a la resta d'establiments alimentaris en règim de superservei (menys de 399 m²). De fet, ja existeix una limitació a l'obertura de supermercats i superserveis d'entre 150 i 399 metres quadrats en les zones més saturades per evitar-ne la concentració, fomentar la diversitat de comerç i reforçar el teixit de barri en front de les activitats més dirigides als turistes.

Es vol aturar la proliferació "desmesurada" 

"Des de l'últim pla d'usos, tenim una dotzena més de supermercats de més de 400 metres i això s'ha d'acabar", ha manifestat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Ha argumentat que els veïns i les associacions de comerciants havien demanat restringir aquests grans establiments perquè fan competència al comerç local i que segons Rabassa s'estan establint a Ciutat Vella "de forma desmesurada".

També ha puntualitzat que la suspensió de forns amb obrador es fa per aturar que continuïn proliferant establiments que utilitzen aquesta llicència per posar-hi pizzeries o establiments que venen empanades. "Nosaltres defensem el forn que fa la funció de forn de pa tradicional, que serveix als veïns i al barri ja n'hi ha suficients per abastir les necessitats de la gent", ha afegit el regidor.

Per la seva banda, la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha explicat que el seu partit, el PSC, ha donat suport a la iniciativa, però condicionant-la al fet que en quatre mesos s'aprovi el nou Pla d'Usos i es puguin tornar a demanar llicències: "No podem establir aquestes limitacions de forma indefinida en un moment de reactivació econòmica pel barri", ha explicat.

Ciutat Vella va ser el primer districte a redactar un Pla d'Usos a la ciutat, va ser el 1992 i des de llavors s'ha anat revisant. L'actual és el del 2018, el sisè que té el districte. El consistori valora que en els últims anys d'aplicació s'ha comprovat que en general s'està complint amb els objectius, reduint les sol·licituds i les obertures de negocis amb alt impacte nocturn. Tot i això, s'han detectat disfuncions que perjudiquen algunes activitats i per això s'ha plantejat una nova regulació.
Arxivat a