Barcelona reforma els criteris per fer consultes ciutadanes

Comuns, PSC, ERC i Junts acorden una nova normativa de participació després que el TSJC anul·lés l'anterior per exigir més signatures per fer consultes

L'alcaldessa Ada Colau n el ple d'aquest divendres
L'alcaldessa Ada Colau n el ple d'aquest divendres | ACN
27 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:56h
El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres el reglament de participació ciutadana amb el vot dels comuns, PSC, ERC i Junts. El reglament havia estat aprovat l'octubre del 2017 i va ser anul·lat dos anys més tard pel TSJC després d'un seguit de recursos en contra. El regidor de Participació, Marc Serra, l'ha defensat en el ple, assenyalant que el nou text és similar a l'anterior en un 90%, incorporant els pressupostos participatius -que ha definit com un "èxit"-, les assemblees deliberatives per sorteig i la participació telemàtica.  

Marc Serra ha afirmat que el reglament recull les iniciatives de democràcia directa de la ciutat i ha recordat que va ser impugnat "per aquells que s'oposen a la participació de la ciutadania". S'ha referit a l'esmena que inclou d'"increment desproporcionat" de signatures per dur a terme consultes ciutadanes. Serra ha dit que confien en una modificació de la llei de consultes que faciliti aquestes consultes.

Amb la modificació efectuada, s'exigiran 88.709 signatures per realitzar consultes ciutadanes, 73.709 més de les 15.000 que fixava l'antic reglament del 2017 anul·lat pel TSJC. Tots els grups que li han donat suport, Barcelona en Comú, Esquerra i Junts -que ha recordat les consultes del 9-N i el referèndum de l'1-O- han expressat que esperen la reforma de la llei de consultes. Esquerra ha mostrat l'esperança en què un tema com aquest no es torni a judicialitzar. 

Ciutadans s'ha abstingut després de criticar la referència que ha fet Junts al 9-N i a l'octubre del 2017, mentre el PP, que també s'ha abstingut, ha fet una defensa encesa de la "democràcia representativa", tot dient Josep Bou que els veïns han de ser consultats però són els governs els que han de prendre les decisions. Valents també s'ha abstingut.     

Requeriment al Govern per les consultes populars
El ple de l'Ajuntament de Barcelona també ha instat el Govern i el Parlament a modificar la llei de consultes populars per reduir el nombre de signatures necessàries per a les iniciatives ciutadanes que proposin convocar una consulta. Ho ha fet després d'aprovar el reglament de participació ciutadana. D'acord amb la llei, a Barcelona calen 88.709 signatures per avalar una iniciativa ciutadana per convocar una consulta, nombre que el govern municipal i les entitats veïnals consideren excessiu. Per això, es demana incorporar una disposició addicional a la llei perquè hi hagi un règim especial en el cas de Barcelona.

Segons la proposta de modificació, caldria l'aval com a mínim de l'1% de les persones empadronades més grans de 16 anys. Segons el govern municipal, això es traduiria en unes 14.460 signatures, que s'apropa més a les 15.000 que fixava l'anterior reglament, tombat pel TSJC. La proposició l'ha presentada Barcelona en Comú i s'ha aprovat amb els vots de comuns, PSC, ERC, Junts i Cs, i l'abstenció del PP. Valents hi ha votat en contra.