On ha anat el president Aragonès? I la presidenta Borràs?

La temàtica dels actes i els territoris i els alcaldes triats el darrer any expliquen les prioritats i les estratègies de la primera i la segona institució del país; NacióDigital n'analitza les agendes

Marc Orts / Cayetano Manchón
29 de maig del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 9:10h
Laura Borràs i Pere Aragonès en un acte institucional fora de Barcelona
Laura Borràs i Pere Aragonès en un acte institucional fora de Barcelona | ACN
Pere Aragonès acaba de celebrar, aquest 25 de maig, el primer aniversari com a president de la Generalitat. Laura Borràs ho va fer una mica abans, el 12 de març, com a presidenta del Parlament, la segona institució del país. Tots dos s'han deixat veure en actes i visites per les comarques per enfortir el seu perfil institucional i polític. Ho han fet en assumptes i municipis diversos que, a més de donar-los notorietat, ajuden a entendre'n prioritats i afinitats.

En el cas de Borràs pesen més les comarques de la Catalunya vellai la cultura, i, per contra, l'agenda d'Aragonès està més repartida i hi pesa més l'entorn metropolità i l'economia. Tots dos coincideixen en haver cuidat els alcaldes dels respectius partits, ERC i Junts, a l'hora de triar municipis. Tot plegat, amb les eleccions municipals de 2023 a l'horitzó. A Nació Digital, analitzem les seves agendes des del 25 de maig de 2021 fins al mateix dia de 2022. Són 254 actes del president de la Generalitat i 240 de la presidenta del Parlament.

Cadascú cuida els seus alcaldes
La proximitat de les eleccions municipals i atendre els respectius alcaldes ha determinat, en bona part, els desplaçaments. Gairebé la meitat dels actes públics fora de Barcelona ha tingut lloc en municipis on el partit ocupa l'alcaldia. El 49,1% de les poblacions visitades per Aragonès lluny de la ciutat comtal estan governades per Esquerra, que té el 37,9% de les alcaldies a Catalunya. El 47,3% dels actes de Borràs han estat al costat d'alcaldes de Junts, una proporció també superior al 39,1% de poblacions presidides pel partit que en uns dies liderarà. 

Les localitats que han albergat els actes també donen pistes de les estratègies municipals. Aragonès ha dedicat un especial interès a les alcaldies del PSC, amb un 25,9% de les seves visites. Els socialistes només disposen d'un 9,4% de les alcaldies de Catalunya, tot i que tenen una gran importància demogràfica. Aquest fet respondria a la voluntat d'ERC de disputar-los el vot a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a la segona corona, zones que ha trepitjat molt. Un 19,4% dels actes d'Aragonès han estat en poblacions governades per JxCat, que governa molts més municipis que el PSC.
 
L'interès de Borràs per les alcaldies socialistes, i també pels entorns metropolitans, és menor, amb només un 7,3% de les visites. En canvi, Junts dedica gran part de la seva atenció als municipis d'ERC, rival a comarques, que han acollit un 35,5% dels actes de la presidenta.

Els actes per comarca, dues estratègies contraposades
La distribució per comarques dels actes públics d'Aragonès i Borràs té lectures similars. Mentre el president ha celebrat el gruix dels seus actes públics a zones urbanes i capitals de demarcació, la presidenta del Parlament ha dedicat major atenció a l'entorn rural. Més enllà del Barcelonès (133), les comarques més visitades per Aragonès han estat el Baix Llobregat (15), el Vallès Occidental (11) i el Maresme (9), totes de la regió metropolitana de Barcelona. Al Gironès ha realitzat 6 actes, per 5 al Tarragonès i 5 al Segrià. La regió menys visitada pel president de la Generalitat han estat les Terres de l'Ebre.
 
La comarca més visitada per Borràs, després del Barcelonès (117), en canvi, ha estat l'Anoia, de la Catalunya Central, amb 11 actes. Borràs manté vincles familiars a Igualada, que considera "casa seva" i que és una de les alcaldies, ara en mans del PDECat, que Junts té com a prioritat retenir. La segueixen, això sí, el Baix Llobregat (8), el Vallès Occidental (7) i el Maresme (7). Pel que fa a les comarques de les capitals de demarcació, només ha dedicat la mateixa atenció que Aragonès al Gironès, amb també 6 visites. Junts disposa de l'alcaldia de Girona, mentre les de Tarragona i Lleida són d'ERC. Borràs ha celebrat més actes a Osona, el Baix Ebre i a l'Alt Empordà, amb 6 a cada comarca, que al Segrià (4) i al Tarragonès (3). La Selva, on té els origens i ara viu Quim Torra, ha rebut més vegades a la presidenta del Parlament (4) que el Tarragonès, la Garrotxa (3) o el Vallès Oriental (1).
 


Els àmbits temàtics
Les temàtiques a les quals ambdós líders han destinat els seus actes estan determinades pel seu càrrec, trajectòria i inquietuds personals. Un exemple clarificador és que Aragonès ha celebrat gairebé cinc vegades més actes sobre economia que Borràs, mentre que aquesta ha duplicat els actes culturals del president. L'Estatut i el reglament del Parlament atorguen funcions representatives i d'ordenació dels debats a la presidenta de l'òrgan legislatiu, fet que l'allunya de les funcions executives, que sí va ostentar com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes i consellera de Cultura.
 
Aragonès ha dedicat, a més de l'economia i la cultura en una xifra similar, actes a les polítiques socials, en què incloem l'educació i la salut, mentre que Borràs ha dedicat la seva agenda a les polítiques d'igualtat i de memòria històrica en una major mesura. Ambdós han celebrat, pràcticament, el mateix nombre d'actes públics a l'agenda nacional.
Arxivat a