Puigdemont lamenta que a ERC li «molestin» les visites personals i polítiques a Waterloo

"Si l'alternativa és anar tant a Madrid, ja en veiem els resultats", assegura el líder de Junts després que Rufián hagi retret a Jaume Asens els desplaçaments a l'exili durant el debat sobre l'espionatge al Congrés

Pere Aragonès i Carles Puigdemont, l'estiu passat a Waterloo.
Pere Aragonès i Carles Puigdemont, l'estiu passat a Waterloo. | Junts
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:31h


El ple monogràfic sobre l'espionatge al Congrés ha tingut un episodi allunyat del debat sobre el Catalangate i més centrat en la pugna permanent entre ERC i Junts. Al final de la intervenció de Gabriel Rufián a l'hemicicle -molt crític amb les explicacions que ha ofert Pedro Sánchez-, el líder d'ERC ha assenyalat Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unides Podem, per dedicar "més temps" al seu partit que a l'escàndol polític. Rufián ha acusat Asens de "trencar ponts" amb els republicans de forma permanent i li ha retret la relació de sintonia amb Carles Puigdemont. "Deixa d'anar tant a Waterloo", ha etzibat el diputat republicà al dirigent dels comuns en la seva última frase al faristol. A primera hora de la tarda, Puigdemont li ha respost a Twitter.

"Anar a Waterloo a fer política o a fer visites personals només molestava als qui ens volen aïllar i empresonar. Veig que ara també molesta a ERC. Em sap molt de greu. Sobretot perquè si l'alternativa és anar tant a Madrid, ja en veiem els resultats. Avui mateix", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, en referència a com ha anat el debat sobre el Catalangate i fins a quin punt no han convençut les mesures anunciades per Sánchez. La setmana passada, el líder de Junts es va reunir amb el president Pere Aragonès, d'ERC, al Parlament Europeu. Rufián ja va enervar l'entorn de Puigdemont quan va donar validesa als contactes entre l'expresident i emisaris russos.

La relació entre Rufián i un dels noms propis d'En Comú Podem al Congrés tampoc és precisament plàcida. El cap de files republicà ha tornat a recordar a Asens la "vergonya" que va suposar que Ada Colau fos investida alcaldessa de Barcelona el maig del 2019 gràcies als vots de Manuel Valls, suports que van evitar que Ernest Maragall es convertís en alcalde. Aquestes han estat les paraules de Rufián al Congrés: "Acabo amb una frase per a algú que ha dedicat més temps a ERC que, per exemple, a Villarejo, el senyor Asens. Dues paraules, per a la seva vergonya: Manuel Valls. Prou de trencar ponts amb ERC, Jaume. Deixa d'anar tant a Waterloo".

En el torn posterior de paraula, el cap de files d'En Comú Podem al Congrés ha esquivat el xoc amb Rufián, però s'ha referit de manera implícita a l'al·lusió sobre l'entorn de Puigdemont a Brussel·les. "Vostè ha acabat amb dues paraules, jo ho faré amb quatre: més Bildu, menys Junts". En aquest sentit, Asens posava com a exemple el suport de l'esquerra abertzale al decret de mesures per la guerra a Ucraïna, del qual ERC es va desmarcar arran de l'esclat del cas d'espionatge massiu a l'independentisme. Al seu torn, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha trobat "lamentable" que Rufián hagi "menystingut" la tasca dels exiliats.