ERC avisa el PSOE: no votaran la llei de l'audiovisual si no es torna al text original

El punt conflictiu és l'esmena presentada a última hora per Cs i PP que redefineix el concepte de "productor independent" i afavoreix els grans grups televisius com Mediaset i Atresmedia

Els vots del PP poden desencallar l'aprovació de la nova legislació
Els vots del PP poden desencallar l'aprovació de la nova legislació | Víctor Arias
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:30h
El grup d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats amenaça el PSOE amb no donar suport a la nova llei de l'audiovisual si aquesta no torna al text original que es va pactar i es retira l'esmena presentada a última hora per Ciutadans i Partit Popular. Aquesta darrera modificació de l'article 110.1 del text de la nova normativa canvia de manera substancial la definició de què es considera productor independent. Els republicans insisteixen que aquesta esmena afavoreix els grans grups televisius "i el duopoli de sempre" -en referència a Atresmedia i Mediaset- en detriment dels veritables productors independents. 

Quin és el conflicte? La redacció de la llei en el capítol que aborda les produccions independents. "La persona física o jurídica que no estigui vinculada de manera estable en una estratègia empresarial comú amb un prestador del servei de comunicació audiovisual i que assumeix la iniciativa, la coordinació i el risc econòmic de la producció de programes o continguts audiovisuals, per iniciativa pròpia o per encàrrec, i a canvi d'una contraprestació els posa a disposició de l'esmentat prestador del servei de comunicació audiovisual".

Què significa exactament? Un productor vinculat a Atresmedia -grup fortament involucrat en aquest canvi del text- que prepari una peça audiovisual per a la mateixa Atresmedia no se'l considerarà productor independent. En canvi, si ho fa per un altre gegant, com Netflix o HBO, se'l considera independent.

Quan hi havia la paraula "un" en lloc de l'"esmentat" feia referència explícita als que treballen al marge dels grans conglomerats o grups audiovisuals. ERC i el PSOE van arribar a un acord pels pressupostos de l'Estat que suposava, com a contrapartida, l'aprovació de la nova llei de l'audiovisual. Ara, la negativa per donar-li suport, suposaria el trencament d'aquell acord, però pot ser insuficient per tombar la llei. Els vots del PP poden desencallar l'aprovació de la nova legislació.