Les víctimes de la Transició es reivindiquen a Madrid

La revista "Sàpiens" porta fins a la capital de l'Estat els noms de 134 morts a mans dels cossos de seguretat entre els anys 1975 i 1982, una investigació de David Ballester

25 de maig del 2022
Actualitzat a les 21:07h
Els familiars de les víctimes de la Transició, en l'acte a Blanquerna
Els familiars de les víctimes de la Transició, en l'acte a Blanquerna | Sàpiens
Les víctimes de la Transició es reivindiquen a Madrid. La revista Sàpiens ha organitzat un acte a la capital de l'Estat per dignificar les 134 persones que van morir entre el 20 de novembre de 1975 i el 2 de desembre de 1982 a tot l’Estat a causa d’errors o d’excessos de la policia La mateixa revista ha publicat el llistat de totes elles.

L'historiador David Ballester és l'autor del reportatge, que de fet s'extreu d'una amplíssima recerca que va publicar, Las otras víctimas. La violencia policial durante la Transición (Prensas de la Universitat de Saragossa), fruit de moltes hores de treball i que fa llum sobre un capítol de l'altre costat de la història oficial, la de la impunitat dels cossos policials.

El mateix Ballester explicava recentment a NacióDigital quina era la rellevància de la seva recerca: "He volgut treure de l'oblit unes víctimes que han quedat sense cap reconeixement ni estatus jurídic. Són realment les altres víctimes. Per això volen ser reconegudes com a víctimes del terrorisme".

L'acte celebrat al Centre Cultural Blanquerna ha estat presentat per la delegada de la Generalitat a Madrid, EsterCapella. Entre els assistents ha destacat la presència de diputats del Congrés dels Diputats com Montse Bassa (ERC), Ferran Bel (PDECat), Míriam Nogueras (Junts), Carolina Telechea (ERC), MartaRosique (ERC), Pilar Valluguera (ERC), a més de la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, VickyRosell, i el secretari d'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez Lopez.