El Pride de Barcelona 2022 es dedicarà a la visibilitat lèsbica i es dirà «Bollomami»

L’avinguda Maria Cristina tornarà a ser un dels espais principals on es concentraran els actes de celebració del 13 al 26 de juny

La presentació del Pride 2022 a la Casa Seat
La presentació del Pride 2022 a la Casa Seat | ACN
NacióDigital
25 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:44h
El Pride de Barcelona del 2022 se celebrarà del 13 al 26 de juny recuperant el format prepandèmia amb una edició dedicada a la visibilitat lèsbica. Sota el lema Bollomami, els organitzadors volen posar de manifest les diferents realitats i identitats d’aquest col·lectiu i, alhora, denunciar la invisibilitat i les desigualtats que pateixen.

L’avinguda Maria Cristina tornarà a ser l’espai central de la celebració amb els concerts d’artistes com AQUA, Javiera Mena, Luna Ki o La Zowi. El president del comitè d’organització de l’esdeveniment, Ferran Poca, ha recordat que fa gairebé tres anys que no es fa cap celebració, tenint en compte que el 2020 va ser únicament televisada i el 2021 es va tornar al carrer únicament amb actes de petit format.

A més, ha recordat que el col·lectiu LGTBI ve d’un context “de moltes dificultats”, referint-se a l'increment de la violència i els discursos d’extrema dreta. Per tot això, ha ressaltat que enguany tot plegat té una triple importància: de reivindicació, de celebració i també de visibilitat.

Amb dues setmanes plenes d’activitats culturals, socials i festives, el Pride Barcelona preveu que les xifres d’assistència siguin similars a les del 2019, quan es va assolir un rècord de participants en la manifestació: uns 100.000.

 14 dies farcits d’actes  

Pel que fa a l’agenda d’actes, s’han programat unes conferències sobre drets LGTBI del 27 al 30 de juny a la Casa Seat i una jornada amb activitats especials al parc d'atraccions el Tibidabo, el 26 de juny. El 22 de juny tindrà lloc el pregó de l'Orgull a càrrec de la creadora de contingut Aida Domenech, més coneguda com a Dulceida, especialment per la seva visibilitat com a dona lesbiana.

Una de les novetats principals d'aquest any és l'organització d'una revetlla de Sant Joan LGTBIQ+ el 23 de juny al vespre. Els plats forts arribaran els dies 24 i 25 de juny a l'avinguda Maria Cristina, que es convertirà durant dos dies en el cor del Pride acollint la mostra d'entitats, un espai comercial i un escenari amb música, discjòqueis i actuacions d'artistes. Finalment, el dissabte 25 de juny a les 18:00 hores es farà una manifestació que començarà des del parc de les Tres Xemeneies i recorrerà la ciutat fins a Maria Cristina, on es llegirà el manifest d'aquesta edició.

Rosalía com a font d'inspiració  

Un total de 19 dones lesbianes de Barcelona han participat en la campanya promocional del Pride, formada per una desena de cartells, així com material audiovisual que es distribuirà per xarxes. Tal com ha explicat l'organització, l’artista catalana Rosalia – i el seu darrer treball Motomami – els ha servit “d’inspiració” per ser una dona “forta i empoderada”.

La directora de l'àrea social de l’esdeveniment, Maria Giralt, ha detallat que el col·lectiu de lesbianes és víctima d'una doble discriminació "per ser dones i homosexuals" en un sistema “masclista i patriarcal”. Aquesta discriminació, ha assegurat, encara es veu més accentuada si les persones en qüestió són dones “grans, negres o, per exemple, amb algun tipus de discapacitat”.

En la mateixa línia, s’ha pronunciat la representant de les entitats del Pride, Katy Pallàs, que ha criticat diversos aspectes que dificulten la normalització del col·lectiu de persones lesbianes. És el cas de les dificultats que es troben en l’accés a la reproducció assistida, la llibertat de moviment en certs països de la Unió Europea, o la necessitat d’una major sensibilització i formació per part del col·lectiu mèdic.